Με μεγαλύτερη ένταση αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κατά την τελευταία κοινή σύσκεψή τους, οι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι επιστημονικοί φορείς, αντιδρώντας έτσι στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και έχοντας πλέον ως εφόδιο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που το έκρινε αντισυνταγματικό.
Πιο ειδικά κάθε επιστημονικός φορέας έχει επισημάνει τα εξής:
Όσον αφορά στους δικηγόρους, με αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους από 12 Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τις 25 Απριλίου 2016, εκτός των υποθέσεων που υφίσταται κίνδυνος παραγραφής και παρέλευσης προθεσμιών. Οι δικηγόροι αναμένεται να αποφασίσουν στις επόμενες μέρες για την περαιτέρω παράταση της αποχής τους.
Από τις αρχές του Ιανουαρίου απέχουν οι μηχανικοί της χώρας με απόφαση του ΤΕΕ από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κ.λπ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα μάλιστα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με απόφαση που έλαβε προ ημερών, αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών. Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού.
Δυναμικά στις κινητοποιήσεις έχουν αντιδράσει και οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί. Με αποφάσεις του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τα μέλη του γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Όπως και οι δικηγόροι έτσι και οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους η οποία συνεχίζεται.
Τέλος, όσον αφορά στους γιατρούς, πρόκειται για έναν από τους επιστημονικούς φορείς με τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Γιώργος Κατρούγκαλους και Βασίλης Αλεξανδρής
«Βρισκόμαστε σε λάθος χώρα, με λάθος υπουργό και λάθος αποφάσεις», απάντησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής στην αναφορά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα».
Ειδικότερα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα», ο κ. Αλεξανδρής τόνισε:
«Θεωρώ ότι τα κριτήρια, τα οποία πρέπει να θέτει ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να θεσπίσει νέα ασφαλιστικά μέτρα, δεν πρέπει να είναι του είδους «γραβάτες και μαντηλάκια».
Ο υπουργός πρέπει να έχει την εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας καθώς και του ρόλου και της αποστολής των δικηγόρων προσέθεσε ο κ. Αλεξανδρής. Αν ο κ. Κατρούγκαλος ταυτίζει τους δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα με γραβάτες και μαντηλάκια, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε λάθος χώρα, με λάθος υπουργό και λάθος αποφάσεις».
Όμως, η λεκτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε, μέσω τηλεοπτικού σταθμού.
Σε παρέμβαση του σε ενημερωτική εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, ο κ. Αλεξανδρής απάντησε στον υπουργό Εργασίας σχετικά με τη δήλωσή του ότι οι δικηγόροι είναι εκφραστές της γραβάτας.
«Οι γραβάτες και τα μαντηλάκια νομίζω ότι δεν αντέχουν σε σοβαρό σχόλιο. Απηχούν τις απόψεις ενός πικραμένου μόδιστρου», σχολίασε ο κ. Αλεξανδρής και προσέθεσε:
«Οι δικηγόροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν από την άσκηση της δικηγορίας. Χάνει την ουσία, χάνει τα χαρακτηριστικά του οικονομικού προβλήματος ο υπουργός και ασχολείται με την γραβάτα και με το μαντηλάκι. Αυτό αντιλαμβάνεται ως απονομή της Δικαιοσύνης».