Επιχείρηση καθησυχασμού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από κυβερνητικά στελέχη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, αναφορικά με το προληπτικό μνημόνιο και τα εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ που θα περιλαμβάνει.
Και αν το αρχικό πακέτο των 5,4 δις ευρώ ήταν υποφερτό, το συνολικό πακέτο των 9 περίπου δις ευρώ προκαλεί ήδη αναταράξεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς βουλευτές του να στέλνουν ήδη μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.
Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών προτείνουν τα μέτρα να μην έρθουν προς ψήφιση στη βουλή πριν το Πάσχα, λόγω των αντιδράσεων που θα συναντήσουνκατά την επίσκεψη τους στις περιφέρειες λόγω εορτών του Πάσχα, ενώ δεν λείπουν και όσοι σκέπτονται να ματαιώσουν την παρουσία τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Υπενθυμίζεται, ότι τον τελευταίο καιρό, ανάλογες αντιδράσεις πολιτών κατά κυβερνητικών βουλευτών, είχαν λάβει χώρα σε διάφορους νομούς της χώρας.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως προσπαθούν να καθησυχάσουν τους βουλευτές λέγοντας ότι τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν τώρα, αλλά το 2018, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια οπισθοφυλακής, υποστήριζεται τόσο επισήμως όσο και μέσω κυβερνητικών διαρροών ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» και πως οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν μάλιστα «ανοησίες» τις εκτιμήσεις περί 4ου Μνημονίου παραπέμποντας στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, που ανέφερε ότι «δεν συζητάμε για 4ο μνημόνιο και ότι είναι επαρκές το παρόν πρόγραμμα», ενώ η κυβερνητικής εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σε ανάρτησή της στο twitter να έγραψε χαρακτηριστικά:
«Πετύχαμε τους στόχους μας στο Eurogroup: Αξιολόγηση στη βάση των ελληνικών προτάσεων, χωρίς υποχρέωση για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων».
Ανάμεσα στα διάφορα σενάρια υπέρβασης της κατάστασης που έχει προκύψει, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει και εκείνο της ψήφισης από τη Βουλή όχι των προληπτικών μέτρων, αλλά ενός ειδικού Μηχανισμού Δέσμευσης, στα πρότυπα του ήδη υπάρχοντος Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο οποίος θα εξουσιοδοτηθεί να ενεργοποιήσει τα έκτακτα μέτρα στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων – δηλαδή, του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Οι βουλευτές, δηλαδή, θα κληθούν να ψηφίσουν την δημιουργία του Ειδικού Μηχανισμού και όχι το Μνημόνιο. Ωστόσο Θα γνωρίζουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το 4ο MOU κυβέρνησης-δανειστών.
Μάλιστα, υπάρχει και η σκέψη, η ψήφιση των νομοσχεδίων να μεταφερθεί για μετά τις γιορτές του Πάσχα, αλλά και να «σπάσουν» το πακέτο των μέτρων σε διάφορα κομμάτια, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης.
Πάντως, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων θα περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.