Με τη λέξη “μπέρδεμα” περιέγραφε αργά χθες το βράδυ ώρα Ουάσινγκτον, ανώτατη πηγή του Ταμείου με την οποία συνομίλησε το TheToc, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ με τους εκπροσώπους της Ευρώπης στο κουαρτέτο να τελούν απλοί παρατηρητές στην κόντρα των δύο πλευρών, παρά τη δημόσια πολιτική διαφωνία του Γιούνκερ για τις απαιτήσεις που προβάλλει το Ταμείο.
Απαιτήσεις που δρομολογήθηκαν από την στιγμή που ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε έβγαλε από το “καπέλο” του κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον το σχέδιο για ένα έξτρα προαιρετικό μνημόνιο για την Ελλάδα με άλλοθι τη διασφάλιση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Η πηγή του Ταμείου εξέφραζε χθες την απαισιοδοξία της για μία λύση σύντομα στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί μετά και την απαίτηση του Ταμείου για συγκεκριμένο καθορισμό των έξτρα μέτρων που ζητάει να νομοθετήσει προληπτικά η Αθήνα στην περίπτωση που τα νούμερα και οι προβλέψεις της Eurostat πέσουν έξω.
Η ίδια πηγή του Ταμείου επιβεβαίωνε χθες ότι πράγματι το Ταμείο θέτει θέμα για την ανάγκη ελέγχου των στοιχείων της Eurostat και ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί, γεγονός που χρονικά πάει τυχόν συμφωνία πολύ πίσω την ώρα που η Ελλάδα αναμένεται τον επόμενο μήνα να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι αυτό που ζητάει το ΔΝΤ αλλά το αρνείται κάθετα η ελληνική πλευρά είναι ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός δραστικών και τυφλών περικοπών του δημοσίου απαιτώντας αυτές οι περικοπές να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικές δαπάνες και δαπάνες υγείας και άμυνας.
Η Αθήνα αρνείται να δεχτεί μία τέτοια πρόβλεψη και αντιπροτείνει ο εκάστοτε Υπουργός οικονομικών να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλλει περικοπές κατά την κρίση του, γεγονός που αυτό είναι κάτι που δεν δέχεται το ΔΝΤ.
Η ίδια πηγή του Ταμείου ήταν χθες ιδιαίτερη επιφυλακτική για την πιθανότητα μίας συμφωνίας ακόμα και στην περίπτωση που αναγγελθεί η σύγκληση ενός Eurogroup καθώς οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να γεφυρωθούν.
Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο μίας ελληνικής χρεοκοπίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “αν συμβεί αυτό, που ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ο καθένας αναλαμβάνει από εκεί και πέρα τις ευθύνες του”.
Η ήδη πηγή του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε στο TheTOC την επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη με άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής τους.
Η πηγή του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας-δανειστών για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού έχει κλείσει, αλλά η διαφορά και η αδυναμία σύγκλισης προκύπτει επί του πακέτου των έξτρα μέτρων και του πώς αυτό θα υλοποιηθεί (“to be materiliazed” όπως χαρακτηριστικά είπε).
Εν τω μεταξύ χθες ο Λευκός Οίκος μέσω του εκπροσώπου του κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν μία συμβιβαστική λύση που να περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.
Λεγόμενα που ήρθαν στην σκιά της ψυχρολουσίας που δέχτηκε η Αθήνα από την ανοιχτή στήριξη του Αμερικανικού ΥΠΟΙΚ στο ΔΝΤ και την θέση του Ταμείου για επικαιροποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε η Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι και η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και μέτρα ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους.