Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί από αύριο η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το κρίσιμο για την πορεία της διαπραγμάτευσης Eurogoroup της 9ης Μαΐου.
Υπό τη βαριά σκιά των προληπτικών μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ αλλά και με κάποιο αέρα αισιοδοξίας που προσδίδουν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ», το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να πάρει το πράσινο φως ώστε να μεταβεί έτοιμο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν καθώς όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος.
Ο πρώτος σταθμός του αγώνα είναι η ερχόμενη Τρίτη όπου η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για τα έτη 2016 και 2017. Σύμφωνα με ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές τα στοιχεία αυτά θα ενισχύσουν τις ελληνικές θέσεις.
Μια ημέρα μετά, την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ετοιμάσουν το Eurogroup. Την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών, Μάριο Ντράγκι, Ζον-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λανγκάρντ.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και διαμηνύει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και θα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο.
Το θέμα του χρέους αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μπει στο τραπέζι και να τεθεί μέσα πλαίσιο της συμφωνίας.
Ενόψει Eurogroup στο επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους εταίρους συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μη προσδιορισμού των προληπτικών μέτρων που δύναται να απαιτηθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αστοχίες από το 2018 και έπειτα, επικαλούμενοι μάλιστα τις δηλώσεις του Γιούνκερ, του αρμόδιου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αλλά και αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου.