Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται από σήμερα η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου, με κρίσιμες επαφές και τηλεδιασκέψεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών.
Από πλευράς του ο πρόεδρος του Eurogroup δεν αποκλείεται να συγκαλέσει μέσα στην εβδομάδα «μίνι» Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν και του κουαρτέτου, ώστε να αποτυπωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση για αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, αναμένεται πάντως να κρίνει την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελλάδα προσδοκά ότι, με τον «κόφτη» των δημοσίων δαπανών, με τον οποίο συμφωνεί, θα ισοσταθμιστεί η απαίτηση του ΔΝΤ για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Έτσι επί τάπητος θα βρεθεί από σήμερα και μέχρι την τελευταία στιγμή η νομική μορφή του «διορθωτή» και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μηχανισμού, που η κυβέρνηση επεξεργάζεται να δημιουργηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ενεργοποιείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε Απρίλιο τα εμπλεκόμενα μέρη θα περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς και εάν διαπιστωθεί απόκλιση, θα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Σύμφωνα με το Euro2day, το ύψος ή το είδος αυτών και το κατά πόσον θα προέρχονται από περικοπή δαπανών ή αυξήσεις φόρων θα εξαρτάται από το μέγεθος της απόστασης από τους στόχους.
Εάν υπάρξει «πράσινο φως» στο Eurogroup και προχωρήσει η αξιολόγηση, τότε αναμένεται να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Θα προηγηθεί ωστόσο η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, πιθανότατα την 20η Μαΐου.
Πάντως, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, ενώ χθες έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Αυτό που αναμένει πάντως είναι να ξεκινήσει και η συζήτηση με τους θεσμούς για το χρέος.