«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο οίκος Moody’s για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραπαίει, εξαιτίας των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, κυρίως το ΔΝΤ και την Κομισιόν, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, διότι αυξάνει τον κίνδυνο ως προς τη ρευστότητα που διαθέτει η χώρα, αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση περί ελάφρυνσης χρέους και επηρεάζει αρνητικά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας ενισχύεται εκ νέου, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ψήφιση των μέτρων για το Ασφαλιστικό και τη φορολογία.
Πιο αναλυτικά, η Moody’s σχολιάζει:
“Την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk απέρριψε το αίτημα του κ. Τσίπρα για έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναζωογόνηση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την Ελλάδα, του τρίτου πακέτου διάσωσης.
Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει κλονιστεί εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της, ιδίως την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι καθυστερήσεις για την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης είναι «credit negative» καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο μιας νέας συμπίεσης της ρευστότητας στην οικονομία και να αποφευχθεί κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους η οποία επηρεάζει την οικονομική εμπιστοσύνη.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης των 86 εκατ. ευρώ με τους πιστωτές της. Τα κύρια σημεία τριβής περιλαμβάνουν το βαθμό της μελλοντικής συμμετοχής του ΔΝΤ και την απαίτησή του για ελάφρυνση του χρέους και τους χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς ισοζυγίου και οι συνεχιζόμενες διαφορές (αν και ελαττώνονται) με τους πιστωτές για την κοινωνική ασφάλιση, το φόρο εισοδήματος, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τη δημιουργία ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Ένα άλλο ζήτημα, είναι η απαίτηση των δανειστών για τον προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει συνολικές περικοπές περίπου 3 εκατ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ που θα ενεργοποιηθεί ένα η κυβέρνηση αποτύχει να «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί στην αρχική συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Η επόμενη εκταμίευση των 5,7 δις. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της επιτυχούς αξιολόγησης. Κατά συνέπεια, οι παραπαίουσες διαπραγματεύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο συμπίεσης της ρευστότητας”.
Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν επίσης πως μετά από ένα διάστημα μηνών με σχετικά μικρές ανάγκες αποπληρωμών, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον αποπληρωμών ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο. Ο οίκος υπολογίζει ότι περίπου τα 2/3 αυτών των υποχρεώσεων αφορούν το διάστημα Ιουνίου και Ιουλίου και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους οφείλεται απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Οι οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα (κατόχους ομολόγων) είναι σχετικά περιορισμένες (περίπου 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο-Ιούλιο και ακόμα 80 εκατ. ευρω έως το τέλος του έτους.
Πέραν αυτών, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώνει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα.
Εν μέσω όλων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην είσπραξη φόρων. Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα 215 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα συνέχισαν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων.
Επιπλέον, ο παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας ενισχύεται ξανά. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλειοψηφία μόλις 3 εδρών στο κοινοβούλιο και ίσως αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να «περάσει» τη νομοθεσία για το Ασφαλιστικό και τις αυξήσεις φόρων.
Το κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, σημειώνει η Moody’s, έχει αναδιαρθρωθεί υπό τη νέα ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να επιχειρήσει να υποχρεώσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες εκλογές.