Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της επαναφοράς της εμπιστοσύνης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος ανέφερε επίσης ότι προσδοκεί επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθεί η κρίση του περασμένου καλοκαιριού σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το πλαίσιο είναι σήμερα διαφορετικό, τόσο σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί όσο και από πλευράς επιδόσεων της οικονομίας, που είναι καλύτερες των προσδοκιών.
Η επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή και αναγκαία, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι υπό συζήτηση το θέμα της νομικής έγκρισης από την Ελλάδα ενός μηχανισμού αυτόματης προληπτικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης σε περίπτωση που αυτή κριθεί επιβεβλημένη.
Ανέφερε, επίσης, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.
Σχετικά με το Eurogroup της 9ης Μαΐου, ο Μοσκοβισί εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ως προς την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.
Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει εάν οι βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο των εφεδρικών μέτρων.
Αυτά που εκκρεμούν δεν είναι εύκολα, κατέληξε.
H εβδομάδα που ξεκίνησε και κορυφώνεται με το Eurogroup της 9ης Μαΐου είναι κρίσιμη.
Με συμφωνία να έχει επιτευχθεί σε αρκετά σημεία, αγκάθι παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μηχανισμό αυτόματης διόρθρωσης.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλούν για «αργή πρόοδο», αμφισβητώντας το ενδεχόμενο συμφωνίας την επόμενη Δευτέρα.
Δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το ζήτημα των προληπτικών μέτρων και εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει ακόμη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.
«Κάνουμε αργή πρόοδο, δεν θα περίμενα οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου» ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς, θα χρειαστούν ακόμη κάποιες εβδομάδες» ανέφερε.
Ο αξιωματούχος είπε πως θα «ήταν προτιμότερο» οι διαπραγματεύσεις να κλείσουν πριν το βρετανικό δημοψήφισμα (στις 23 Ιουνίου) ώστε να αποφευχθεί γενικότερη «ατμόσφαιρα», όμως καθώς η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση στα μέσα Ιουλίου, «δεν υπάρχει αίσθηση έντονου επείγοντος».
Ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκής πλευράς για το ζήτημα του χρέους.