Νέο χαστούκι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια φέρνει, η περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου έως και τα 8.636 ευρώ σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε τα περασμένα μεσάνυχτα στη Βουλή.
Πέραν όμως της αναμενόμενης -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου- νέας συρρίκνωσης του αφορολογήτου, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει δραστικά και τις μικρές επιχειρήσεις με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%, έναντι 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά. Μπορεί, το επιχείρημα της διατήρησης της μέσης επιβάρυνσης στο 29%, να φαίνεται ορθό και ισχύει για τα μεγάλα κέρδη, για μια μικρή εταιρεία όμως η οποία είχε κέρδη 10.000 ευρώ είναι άλλο να φορολογείται με 26% και άλλο με 29%. Στη δεύτερη περίπτωση, η αύξηση του φόρου είναι 300 ευρώ.
Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά υπόχρεους και απλογραφικά και βιβλία και συγκεκριμένα προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν περιλαμβάνονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με περιτύλιγμα τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, έρχονται να καλύψουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των 5,4 δις ευρώ.