Η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και στην απόκρουση μιας Ρωσίας που έχει γίνει “προσφάτως πολεμοχαρής”, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε πως η συμμετοχή στην ΕΕ είναι μια “μεγάλη, τολμηρή, πατριωτική υπόθεση”.
Καθώς απομένουν λίγο περισσότερο από έξι εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, τα στρατόπεδα τόσο της παραμονής στην ΕΕ όσο και της αποχώρησης απ’ αυτήν ενισχύουν τα επιχειρήματά τους. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να αμφισβητήσει τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, σε ομιλία που θα εκφωνήσει αργότερα σήμερα, και να υποστηρίξει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας, το Brexit, θα βοηθήσει τη χώρα.
Επικαλούμενος το επιχείρημα της ασφάλειας για να υποστηρίξει την ψήφο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο Κάμερον άντλησε από την ιστορία, επικαλούμενος τον ηγέτη της Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Ουίνστον Τσώρτσιλ για να ενισχύσει τη θέση του ότι “ο απομονωτισμός ουδέποτε εξυπηρέτησε αυτή τη χώρα”.
“Θέλω να δείξω, πως αν αγαπάς αυτή τη χώρα, αν θέλεις να την κρατήσεις ισχυρή στον κόσμο και να κρατήσεις τον λαό της ασφαλή, η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι ένα από τα εργαλεία που μας βοηθούν να κάνουμε αυτά τα πράγματα”, δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος σε διπλωμάτες και υποστηρικτές του “ναι”.
“Δεν υποστηρίζω ότι η ΕΕ και μόνον αυτή ήταν που διατήρησε την ειρήνη στην Ευρώπη αυτά τα τελευταία 70 χρόνια, ασφαλώς όχι, το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε έναν απόλυτο ρόλο κλειδί … αλλά είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι χώρες που πολεμούσαν η μία την άλλη και σκοτώνονταν, βρίσκουν τώρα έναν τρόπο για να δουλέψουν μαζί”.
Ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Βρετανία μπορεί να εκτεθεί σε μεγαλύτερες απειλές, αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που είχε η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην υποστηρίξει πως μια αποχώρηση θα διαρρήγνυε τις σχέσεις –ένα επιχείρημα που επικρίνεται από τους υποστηρικτές της εκστρατείας του “όχι”–, αλλά υπογράμμισε ότι το Brexit “θα καθιστούσε τη συνεργασία πιο περίπλοκη νομικά και θα καθιστούσε πολύ βραδύτερη την πρόσβασή μας σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες”.
Ο Κάμερον κατηγόρησε τους υποστηρικτές του “όχι” ότι θέλουν να γυρίσουν πίσω το ρολόι ελπίζοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα προκαλέσει τη διάλυση της ΕΕ –κάτι που είπε ότι θα αύξανε τη δύναμη που έχει η Ρωσία να αναμιγνύεται στις υποθέσεις χωρών στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες βρίσκονταν κάποτε πίσω από το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”.
“Τώρα είναι μια εποχή που η ισχύς βρίσκεται στους αριθμούς. Τώρα είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να το διακινδυνεύσει αυτό η Βρετανία”, δήλωσε. “Μόνο οι αντίπαλοί μας θα ωφεληθούν”.
Εδώ και εβδομάδες ο Κάμερον περιοδεύει τη Βρετανία, μιλώντας σε φοιτητές, εργάτες και άλλους ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους Βρετανούς που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι μοιρασμένοι στα δύο όσον αφορά την ψήφο στο δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση, η οποία είναι διχασμένη στο θέμα της παραμονής στην 28μελη ένωση, είχε επικεντρώσει προηγουμένως σε οικονομικά επιχειρήματα και ο Κάμερον προκάλεσε και πάλι τους υποστηρικτές του “όχι” να δείξουν πώς η Βρετανία θα είναι καλύτερα αν η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ.
“Η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης μας ζητάει να αναλάβουμε έναν μεγάλο κίνδυνο για το μέλλον της οικονομίας μας και το μέλλον της χώρας μας”, τόνισε.