Υλικά
1 κιλό φασόλια γίγαντες
2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
3/4 κιλόύ ντομάτες ώριμες ή 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
1 κεφάλι σκόρδο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα φασόλια και τα βάζετε από το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν.Την άλλη μέρα, τα πλένετε καλά μέσα σε τρυπητό και τα βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο χονδρό αλάτι να βράσουν επί 3/4 της ώρας.Τα ρίχνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.Στο μεταξύ, βάζετε σε ανάλογο ταψί το λάδι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σκόρδα ολόκληρα και τα βάζετε στο φούρνο μέχρις ότου μαραθούν και ροδίσουν.Προσθέτετε τότε τα φασόλια, το σέλινο, το μαϊντανό, λίγο αλατοπίπερο, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και τα βάζετε στο φούρνο για 30 λεπτά.Περνάτε τις ντομάτες από τρυπητό ή διαλύετε την πάστα σε 1-2 φλιτζάνια νερό.Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύετε τα φασόλια και τα περιχύνετε με την ντομάτα.Τα βάζετε ξανά σε μέτριο φούρνο να ψηθούν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.