Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το παν για να διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Όλα αυτά όμως μέχρι και χθες. Διότι χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έδωσε μία άλλη οπτική της στρατηγικής της Αθήνας απέναντι στο Ταμείο, τελείως διαφορετική και αντίθετη από τα όσα μας είχε συνηθίσει ο κκ Τσίπρας και Τσακαλώτος με τις διαρκείς επιθέσεις τους κατά του Ταμείου.
Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε Ινστιτούτο στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παππάς έκανε ένα πρωτόγνωρο και γενναίο άνοιγμα στο ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η παρουσία του ΔΝΤ είναι κάτι που πρέπει να την πάρουμε ως δεδομένη”, προσθέτοντας ότι “δεν είμαστε εμείς αυτοί που εγείρουμε το θέμα” της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο άνοιγμα του κ. Παππά προς το ΔΝΤ ήρθε να προστεθεί και άλλη τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας από την Ουάσιγκτον παραδεχόμενος ότι “έχουμε συμφωνήσει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου”, ζητώντας τώρα πλέον την συνδρομή του Ταμείου στην επιθυμία της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της. “Θέλουμε το ΔΝΤ να ασκήσει τώρα πίεση στους Ευρωπαίους για μία ελάφρυνση χρέους, αφού εμείς έχουμε συμφωνήσει στον στόχο του 3% για δημοσιονομική προσαρμογή…”.
Ο κ. Παππάς εμφανίστηκε χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαίου γύρω από το ελληνικό μνημόνιο, την εν μέρει ιδιοκτησία του οποίου αποδέχτηκε κατά την ομιλία του σε ακροατήριο στην Ουάσιγκτον.
Η κόντρα για το χρέος
Σημειώνεται ότι η κα Λαγκάρντ είχε ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν κατ᾽επανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της την ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος, και ίσως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Παππά να μην είναι ανεξάρτητη από το γενικότερο άνοιγμα που επιχείρησε χθες προς το Ταμείο στην σκιά της συνάντησης του με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ κ. Λιου. Μία συνάντηση κατά την οποία οι ΗΠΑ κατέστησαν και πάλι σαφές ότι η Αμερική δεν εγκρίνει την απαγκίστρωση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.
Όλα αυτά ενώ οι διαφορές Ευρώπης- ΗΠΑ φαίνεται πως παραμένουν μέχρι στιγμής αγεφύρωτες σε σχέση με το μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Ασφαλείς πληροφορίες από τη έδρα του ΔΝΤ έκαναν χθες λόγο για πρόταση που έχει καταθέσει το Ταμείο σε σχέση με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, πρόταση η οποία πηγή του Ταμείου επιβεβαίωνε ότι κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την αντίστοιχη πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρώπη.
Βασική πηγή της διαφορετικής προσέγγισης που έχουν ΔΝΤ-Ευρώπη στο πρόβλημα του χρέους είναι ότι το μεν Ταμείο το βλέπει με προοπτική μακροπρόθεσμη σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που εμφανίζονται να περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμα και άρα περιορισμένης έκτασης μέτρα για την ανακούφισή του.