Αγεφύρωτο παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή το χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Όπως προ πολλού έχει μεταδώσει με εκτενή ρεπορτάζ του το TheToc, Ταμείο και Ευρωπαίοι διαφωνούν κυρίως ως προς τον χρονικό ορίζοντα που είναι αναγκαίος για να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με τους μεν τεχνοκράτες του ΔΝΤ να ζητούν δεσμεύσεις ανακούφισης του ελληνικού χρέους και μετά το 2018, με την Ευρώπη να επικεντρώνεται σε βαχρυπρόθεσμου χαρακτήρα προτεινόμενα μέτρα που δεν ικανοποιούν την Κριστίν Λαγκάρντ ούτε ως προς το περιεχόμενό τους ούτε ως προς την μελλοντική τους απόδοση.
Προς το παρόν η κυβέρνηση παραμένει θεατής απέναντι σε αυτήν την διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ-Ευρώπης που έχει ξεσπάσει για το χρέος, τηρώντας την ίδια στάση που και οι προκάτοχοί της- δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- είχαν κρατήσει το 2012 όταν σε αντίστοιχη “σύρραξη” και πάλι η Αθήνα είχε παραμείνει αμέτοχη παρακαλώντας για μία συμφωνία, όποια κι αν ήταν αυτή. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο ίδιο σημείο με την Αθήνα να εκλιπαρεί για μία συμφωνία μεταξύ Ευρώπης-ΔΝΤ, ανεξαρτήτως αν αυτή θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο ήλπιζε και – ακόμη χειρότερα- υποσχόταν προεκλογικά.
Η παρουσία του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον και το αναπάντεχο άνοιγμα που έκανε από την αμερικανική πρωτεύουσα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- λέγοντας ότι η Αθήνα δεν θέτει θέμα αμφισβήτησης του ρόλου του στο ελληνικό πρόγραμμα- σήμαναν ακόμα μία υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο βωμό της επίτευξης μίας άρον-άρον συμφωνίας για την οποία όπως φαίνεται και για πολιτικούς λόγους, επείγεται η κυβέρνηση.
Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του TheToc από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το Ταμείο προτίθεται να παραμείνει αμετακίνητο από τις απαιτήσεις του για μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η Αθήνα είναι αυτή που έχει προκαλέσει το αδιέξοδο, καθώς δεν έχει προ πολλού συμφωνήσει σε απίθανα υψηλά πλεονάσματα που και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μας, κ Γ. Στουρνάρας έχει δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι άπιαστα καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις προσδοκίες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 3.5%. Παρ᾽όλα αυτά ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς από την αμερικανική πρωτεύουσα υπεραμύνθηκε των πρωτογενών πλεονασμάτων που περιλαμβάνει το μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού παραδεχόμενος ότι ως ένα βαθμό η ελληνική κυβέρνηση φέρνει την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος!
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα κι αν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επέλθει μία υποτυπώδης συμφωνία μέχρι νεοτέρας- δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο οπότε και θα ανακύψει ξανά το θέμα του ελληνικού χρέους- το Ταμείο θεωρεί ότι ο αυτόματος κόφτης θα ενεργοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, παρά τα όσα δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο εξωτερικό ότι θα είναι… αχρείαστος. Η ουσία είναι ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει για μία συμφωνία (όποια κι αν είναι αυτή) τόσο η κατάσταση μεταξύ ΔΝΤ-Ευρώπης περιπλέκεται περισσότερο απ᾽όσο η Αθήνα περίμενε και υπέθετε…