Θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις πιο θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας σε σχέση με τον Παρθενώνα και τους αρχαίους Αθηναίους, η Αμερικανή αρχαιολόγος Τζόαν Μπρέτον Κόνελι παρουσιάζει την ελληνική έκδοση του ανατρεπτικού της βιβλίου, «Το αίνιγμα του Παρθενώνα» (εκδόσεις Πατάκη), στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου.
Στις 5.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή και η υπογραφή των βιβλίων και, μισή ώρα αργότερα, στις 6, η γνωστή αρχαιολόγος και Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης θα μιλήσει για το βιβλίο της. Θα προλογίσει ο Άγγελος Χανιώτης.
Μια έκκληση να επανενωθούν τα κομμάτια
Στο «Αίνιγμα του Παρθενώνα», η Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, με αφετηρία το φυσικό περιβάλλον και τις άφθονες συσχετίσεις του με τη μυθολογία, αναπαριστά την εξέλιξη της Ακρόπολης, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις ένδοξες μέρες της εποχής του Περικλή, παρουσιάζοντας μια πλειάδα ναών, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον Παρθενώνα.
Εκεί που στέκεται ιδιαίτερα είναι στη θρυλική ζωφόρο, το μήκους 160 μέτρων ανάγλυφο που περιέβαλλε αρχικά το ανώτερο μέρος του ναού, προτού καταστραφεί εν μέρει από τους κανονιοβολισμούς των Βενετών (τον 17ο αιώνα) και προτού τα περισσότερα από τα κομμάτια που είχαν απομείνει μεταφερθούν στη Βρετανία (τον 19ο αιώνα), ως μέρος των «ελγινείων μαρμάρων».
Η πελώρια αινιγματική πομπή της ζωφόρου – μια εκθαμβωτική παρέλαση ιππέων και πρεσβυτέρων, μουσικών και κορών – ταυτιζόταν, εδώ και πάνω από 200 χρόνια, με σκηνή από την ετήσια γιορτή της πόλης, της γενέτειρας της δημοκρατίας. Χάρη, όμως, σε μια χαμένη κάποτε τραγωδία του Ευριπίδη, η ανακάλυψη της οποίας – στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας των ελληνιστικών χρόνων – αποτελεί μία μόνο από τις συναρπαστικές περιπέτειες, που ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου, η Κόνελι φέρνει στο φως ένα θαμμένο για πολύ καιρό νόημα, την ιστορία μιας ανθρωποθυσίας που τοποθετείται στα μυθικά χρόνια της ίδρυσης της πόλης.
Τζόαν Μπρέτον Κόνελι.
«Το πλήρες νόημα του Παρθενώνα επισκιάστηκε, σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, από τον διαμελισμό της ζωφόρου» υποστηρίζει η αρχαιολόγος. Κι έτσι, ολοκληρώνοντας την έρευνά της, απευθύνει μια έκκληση να επανενωθούν τα κομμάτια, ούτως ώστε το σπουδαιότερο ίσως έργο τέχνης της αρχαιότητας να προσεγγίζει το θέαμα, όσο αυτό είναι δυνατό, που οραματίστηκαν οι δημιουργοί του.
Πληροφορίες
Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 – Αθήνα, τηλ.: 210 9000900.