Την έκρηξη βόμβας θεωρούν ως την πιθανότερη αιτία για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, έχει εντοπισθεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους, το οποίο αγνοείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταξύ Κρήτης και αιγυπτιακών ακτών.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.
Η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα αντικείμενα εντοπίσθηκαν 200-230 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ή 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών, εντός του FIR Καϊρου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος.
Οι αιγυπτιακές αρχές κλίνουν προς την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ οι Γάλλοι διεξάγουν έρευνα με επίκεντρο το προσωπικό του αεροδρομίου του Παρισιού.
Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε την πτήση MS804 Παρίσι – Κάιρο με 66 επιβαίνοντες, όταν χάθηκε από τα ραντάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, λίγα λεπτά αφού είχε εγκαταλείψει τον ελληνικό.
«Απανωτές στροφές»
Στροφή 90 μοιρών προς τα αριστερά και στη συνέχεια περιστροφή 360 μοιρών προς τα δεξιά, πριν πραγματοποιήσει βουτιά 22.000 ποδών πραγματοποίησε το αεροσκάφος, πριν χαθεί από τα ελληνικά ραντάρ, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος.
Οι ασυνήθιστες στροφές τις οποίες πραγματοποίησε το αεροσκάφος, σύμφωνα με ειδικούς, υποδεικνύουν ότι το πιο πιθανό είναι να υπήρξε κάποια δραστηριότητα στο πιλοτήριο από κάποιο μέλος του πληρώματος ή επιβάτη και όχι κάποια έκρηξη.
Έρευνες για το προσωπικό εδάφους στο Παρίσι
Η γαλλική συνοριακή αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, φέρεται να πραγματοποιεί έρευνες σχετικές με το προσωπικό εδάφους στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, ώστε να εξακριβώσει εάν υπάρχουν υπάλληλοι που αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας, λόγω φανατικών ισλαμιστικών απόψεων ή δράσης.
Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι υπερσυντηρητικοί σαλαφιστές μουσουλμάνοι είχαν πρόσβαση σε τμήματα του αεροδρομίου στα οποία γίνεται η φόρτωση και η εκφόρτωση των αεροσκαφών.