Λίγα λεπτά προτού το Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών συντριβεί, υπήρξε καπνός και ξέσπασε φωτιά μέσα στο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Deutsche Welle, ο Τιμ Βαν Μπέβερεν, ένας ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης MS804, επικαλούμενος στοιχεία από την εξειδικευμένη υπηρεσία Aviation Herald, η οποία καταγράφει και αναφέρει συμβάντα που αφορούν αεροπορικές εταιρείες:
Με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα επικοινωνίας αεροσκαφών ACARS (Aircraft Communication Adressing and Reporting System) υπήρξε καπνός στην τουαλέτα του Airbus και στη συνέχεια φωτιά στο μέρος όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους.
«Υπήρξε φωτιά στο αεροσκάφος. Το σύστημα έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Εντοπίστηκε καπνός σε μια από τις τουαλέτες και ένα λεπτό αργότερα υπήρξε φωτιά στο avionics compartment, εκεί όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Μετά από δύο λεπτά έπεσαν οι λειτουργίες του αεροπλάνου», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε πως οι αιγυπτιακές αρχές θα είχαν αποκτήσει και δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτές τις πληροφορίες.
Πάντως, το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου Airbus, που αναμένεται να δώσει απαντήσεις.
Μακάβρια ευρήματα από το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAir ανασύρουν οι δυνάμεις του στρατού και του ναυτικού ανοιχτά της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής εταιρίας ο αιγυπτιακός στρατός και το πολεμικό ναυτικό εντόπισαν περισσότερα«αντικείμενα επιβατών, ανθρώπινα μέλη, αποσκευές και καθίσματα του αεροσκάφους».
Πλοία «χτενίζουν» την περιοχή σε απόσταση περίπου 290 χλμ από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, όπου υπολογίζεται ότι έχει συντριβεί το αεροσκάφος.
Αν ανασυρθούν τα «μαύρα κουτιά» ανέπαφα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους αναλυτές πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές πριν το Airbus εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Βέβαια, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες, καθώς τόση είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κουτιών.
Έλεγχοι στο Παρίσι
Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη και εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος: μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.
Τι προηγήθηκε της επιβίβασης
Η αστυνομία των αεροπορικών μεταφορών (GTA), η αστυνομία των συνόρων (PAF) και οι υπηρεσίες πληροφόρησης προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των γεγονότων που προηγήθηκαν της επιβίβασης του πληρώματος και των επιβατών στο Airbus A320 της EgyptAir στο Ρουασί. Το αεροσκάφος έφθασε από το Κάιρο στις 19.55 ώρα Γκρίνουιτς την Τετάρτη, απογειώθηκε εκ νέου έπειτα από σχεδόν μια ώρα, λίγο μετά τις 21.00 GMT, πολύ σύντομα.
Επιβάτες, μέλη του πληρώματος, προσωπικό για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου, αχθοφόροι: στόχος είναι να αναγνωριστούν όλα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος με τη βοήθεια κυρίως των βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.
Σύμφωνα πάντως με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «κανένα κενό ή ύποπτο πρόσωπο» δεν έχουν εντοπιστεί προς το παρόν.
Με μια πρώτη ματιά, τα μέτρα ασφαλείας στο Ρουασί «εφαρμόστηκαν σωστά» δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλειστεί, όμως μάλλον με τη μορφή μιας ανθρώπινης ενέργειας, παρά ενός εκρηκτικού μηχανισμού».
Η έρευνα είναι ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν από την απογείωσή του από το Παρίσι, το αεροσκάφος πέρασε από την Αίγυπτο, την Ερυθραία και την Τυνησία.
Στο μικροσκόπιο και ο κατάλογος των επιβατών
Ο κατάλογος των επιβατών επίσης έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν υπήρξε ή όχι ένα προφίλ που προβληματίζει… κάτι που δεν σημαίνει (ωστόσο) ότι δεν υπάρχουν υποψίες» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Σύμφωνα με μια πηγή στον αερολιμένα, κανένα εμπόρευμα δεν φορτώθηκε στο Ρουασί. Και οι αποσκευές στον χώρο αποθήκευσης και στον θάλαμο των επιβατών «εξετάστηκαν και πέρασαν από ελέγχους σε ποσοστό 100%». Το σενάριο της τοποθέτησης ενός εκρηκτικού μηχανισμού στο Ρουασί μοιάζει επομένως «εξαιρετικά απίθανο».