Η χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, δηλαδή των τεχνοκρατών των χωρών της Ευρωζώνης, έφτασε στα όρια της χωρίς να υπάρξει προσέγγιση με το ΔΝΤ στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Τώρα εναπόκειται στους πολιτικούς, δηλαδή τους υπουργούς οικονομικών, να βρουν έναν κοινό τόπο με το διεθνή οργανισμό.
Το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα εν όψει της σημερινής κρίσιμη συνόδου του Εurogroup, δεν είναι αρνητικό, ωστόσο θα ήταν πολύ καλύτερο εάν χθες το βράδυ οι τεχνοκράτες είχαν καταφέρει να συντάξουν μια κοινή δήλωση για το χρέος, η οποία θα είχε και τις «ευλογίες» του ΔΝΤ. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, που στις διαφωνίες δεν εμπλέκεται άμεσα η χώρα μας, η οποία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν χθες σε σχέση με διάφορες πτυχές του πολυνομοσχεδίου, δεν είναι τέτοια που θα εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των περίπου 10 δισ. ευρώ.
Η επίτευξη συμφωνίας απόψε μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους, είναι αναγκαία για την εκταμίευση της δόσης. Διαφορετικά μπορεί να προκύψουν πολιτικά προβλήματα με κάποια κοινοβούλια βορείων χωρών της ευρωζώνης, τα οποία συνδέουν τις εκταμιεύσεις με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το καλοκαίρι του 2015 τα κοινοβούλια αυτά δέχθηκαν να αποδεσμεύσουν την πρώτη δόση του δανείου χωρίς του ΔΝΤ, αλλά υπήρξε δήλωση του διεθνούς οργανισμού ότι υιοθετεί τη συμφωνία και θα μπει αργότερα στο πρόγραμμα.
Είναι δύσκολο τώρα για το ΔΝΤ να κάνει ανάλογη δήλωση, ότι δηλαδή συμφωνεί και θα μπει αργότερα, γιατί τώρα δεν συμφωνεί όπως έχει καταστήσει σαφές με την πρόταση των Ευρωπαίων για το χρέος, θεωρώντας ότι δεν πάει μακριά και εφόσον δεν πάει μακριά δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
Συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένα κοινός τόπος μεταξύ των δύο θέσεων. Το ΔΝΤ συμφωνεί με τη σταδιακή προσέγγιση της ελάφρυνσης του χρέους που προτάσσουν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο θέλει περισσότερα βραχυπρόθεσμα μέτρα και φυσικά έναν οδικό χάρτη για αυτό που θα πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια.
Στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι απόψε θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, ίσως και με τη βοήθεια ηγετών από τις πρωτεύουσες, για να βρεθεί λύση, γιατί, όπως τονίζουν, το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη, είναι μια νέα ελληνική κρίση, λίγες βδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας στο προσφυγικό.
Πηγή:naftemporiki.gr