Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.
«Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
«Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα…Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Jeroen Dijsselbloem.
«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.
Αφού η Aθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρων ερυρώ.
Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.
Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.
«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici αναφερόμενος στις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στην ψήφιση την περασμένη Κυριακή των προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα εφαρμοσθούν «προοδευτικά».
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους θα το καταστήσουν “βιώσιμο”, τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Poul Thomsen, που συμμετείχε στην συνεύντευξη Τύπου που έκλεισε τις εργασίες.
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι όλοι πλέον παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Poul Thomsen.
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Schauble, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.
«Εχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά δεν ερίζουμε», διαβεβαίωσε ο Schauble τους δημοσιογράφους.
Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα
«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια “συνολική” συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Pierre Moscovici.
Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».
«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.
Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του… Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του, τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.
Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους (μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.