Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα πάρει την ελάφρυνση χρέους τόνισε εχθές ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας για τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο διευθυντής Ευρώπης Poul Thomsen ενημέρωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τις συζητήσεις στο Eurogroup. Είπε ότι «δεν συνυπογράψαμε το ανακοινωθέν, ερωτηθήκαμε και είπαμε την άποψη μας ότι χωρίς ελάφρυνση δεν θα συμμετάσχουμε. Το 3,5% σε βάθος χρόνου «δεν βγαίνει», συμπλήρωσε.
«Περιμένουμε να δούμε, τόνισε, πως θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για να κάνουμε νέα ανάλυση βιωσιμότητας και από τα ευρήματα θα εξαρτηθεί πότε θα πάμε ξανά στο διοικητικό συμβούλιο. Συμφωνήσαμε να κλείσει η αξιολόγηση επειδή η Ελλάδα χρειαζόταν τα χρήματα», τόνισε ο P. Thomsen.
Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και με εμπροστοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους (της)», είπε ο αξιωματούχος του Ταμείου.
Ο αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Για το Ταμείο οι καλύτερες λύσεις για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους είναι η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, οι προσαρμογές στα επιτόκια, και η εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα (κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις) προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση πόρων του Προγράμματος, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης πως σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, και τόνισε οι πάντες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060».
Τέλος, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο P. Thomsen δεν θα προσέλθει με πρόταση στο Δ.Σ. του Ταμείου διότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Πάντως πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά το επόμενο διάστημα.