Της Ελένης Καλογεροπούλου- Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Με μια δύσκολη παρτίδα σκάκι μοιάζει ο επερχόμενος ανασχηματισμός -όποτε και αν γίνει-, αφού από τις προθέσεις τριών υπουργών θα εξαρτηθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι «καραμπόλες» που αναμένεται να γίνουν θα είναι πολλές και δύσκολες. Ανθρωποι-κλειδιά σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να είναι οι δύο υπουργοί που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ τον δικό του ρόλο θα παίξει και ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να ικανοποιήσει τα τυχόν αιτήματα για αλλαγή αντικειμένου των τριών υπουργών, αφού τους αναγνωρίζει τον δύσκολο και επώδυνο αγώνα που έδωσε ο καθένας στον τομέα του, καθώς επωμίστηκαν ένα δυσβάστακτο φορτίο, αντίθετα από άλλα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ακόμα ότι, πέρα από την κοινωνική και πολιτική πίεση που δέχθηκαν αυτά τα πρόσωπα -ιδιαίτερα οι κ. Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος-, η περαιτέρω παραμονή τους σε αυτές τις θέσεις μπορεί να είναι και καθοριστική για το πολιτικό τους μέλλον, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα αντιδημοφιλή πόστα.
ΣΥΜΠΑΘΗΣ
Οι πληροφορίες λένε ότι ο «τσάρος» βρίσκεται στα όριά του. Προερχόμενος από την εσωκομματική ομάδα των «53», έκανε την καρδιά του πέτρα και διαπραγματεύτηκε με επιτυχία επώδυνα θέματα, για κάποια από τα οποία πίστευε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Παρά τις εσωτερικές του συγκρούσεις, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να γίνει συμπαθής στην πλειονότητα των ομολόγων του, αφού οι περισσότεροι καταλάβαιναν τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν. Ετσι, εάν ο κ. Τσακαλώτος ζητήσει να αλλάξει πόστο, δεν αποκλείεται να πάει στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ή στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ενόχληση για το πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη λογική ότι δεν βοήθησε όσο έπρεπε το προηγούμενο δύσκολο διάστημα, κρατώντας με τη στάση του μια διακριτή ουδετερότητα. Μάλιστα, λένε ότι πάντα φρόντιζε να απασχολεί τον Τύπο μόνο με ειδήσεις που είχαν να κάνουν με θετικές εξελίξεις, ενώ η πιο έντονη ενεργοποίησή του στα δύσκολα κομμάτια της διαπραγμάτευσης ήρθε αφού είχε κλείσει η αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, μια ενδεχόμενη μετακίνηση του Νίκου Κοτζιά σε άλλο πόστο θα γίνει μόνο από «καραμπόλα», αφού ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από εκείνον και προφανώς δεν θα ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του με τον επικεφαλής του «Πράττω».
Φυσικά, σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τελικά να πιεστεί και να πειστεί για μία ακόμη φορά από τον πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του, με τη λογική ότι αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το ψηφισμένο πρόγραμμα και τη γλώσσα των δανειστών. Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμα για τον πρωθυπουργό ότι ο κ. Τσακαλώτος χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από όλους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ακόμα και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην περίπτωση πάντως που ο κ. Τσακαλώτος γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη αλλά και του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος θεωρείται επίσης επιτυχημένος στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Αντίστοιχα, εάν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ο νυν υπουργός Οικονομικών, τότε δεν αποκλείεται ο κ. Κοτζιάς να πάει στο Παιδείας.
Στην περίπτωση αυτή, οι τύχες του Νίκου Φίλη και της Ολγας Γεροβασίλη είναι μάλλον άρρηκτα συνδεδεμένες, αφού κάποιος από τους δύο θα αναλάβει το υπουργείο Τύπου και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης ή θα αναβαθμιστεί και θα καθίσει στην καρέκλα του Νίκου Παππά, ο οποίος λέγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.
ΣΤΡΟΦΗ
Η μετακίνηση του Νίκου Παππά στο Ανάπτυξης προφανώς θα σηματοδοτήσει τη στροφή της κυβέρνησης προς τη νέα εποχή, αφού μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη -ο οποίος εμφανίζεται αμετακίνητος-, θα αναλάβουν να τρέξουν το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων. Εκτός των άλλων, η παρουσία του Ν. Παππά σε αυτό το υπουργείο θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στο Υπερταμείο, το οποίο θα προχωρήσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και αναμένεται να απασχολήσει με τις απαιτήσεις του αρκετά τον Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, αφού η θέση του στο Εργασίας μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία βρίσκονται και τα εργασιακά, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να αναζητηθεί κάποιος άλλος για τον ρόλο του… ήρωα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να σπάσει και πάλι το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στα δύο, με τον κ. Κατρούγκαλο να επιστρέφει στα παλιά του λημέρια, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίζεται να έχει αναλάβει το θέμα του εκλογικού νόμου και πολύ δύσκολα θα φύγει από τη θέση αυτή. Εκτός, φυσικά, και αν μέχρι να γίνει ο ανασχηματισμός έχει ολοκληρωθεί το σχετικό νομοσχέδιο και έχει περάσει από τη Βουλή.
Η ιδιαίτερη περίπτωση του Μουζάλα
Το θέμα του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι προφανώς εντελώς διαφορετικό, αφού, εάν ο Γιάννης Μουζάλας ζητήσει να μην αναλάβει αυτό το πόστο, δεν θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, αλλά θα πάει στο σπίτι του. Τόσο η φυσική κούραση όσο και η πίεση την οποία έχει υποστεί από πολλές μεριές τον κάνουν να σκέπτεται την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Γιάννης Μουζάλας θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, δεδομένου του όγκου των προβλημάτων που αντιμετώπισε με επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητικός στο να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη και, αν το κάνει, θα το αποφασίσει με βαριά καρδιά, αφού το Προσφυγικό ήταν και παραμένει ένα από τα μεγάλα θέματα και στοιχήματα της κυβέρνησης.