Με το ένα μάτι στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το άλλο στην αλλαγή ατζέντας στον δημόσιο διάλογο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Για μεν το πρώτο σήμερα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα υπογραφεί η συμφωνία για το Ελληνικό και θα κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση, όπως η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ και το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.
Από εκεί και μετά, πρώτη στον σχεδιασμό του Μαξίμου είναι η αλλαγή στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου με θέματα-αιχμές όπως τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή (κίνητρα για τον επαναπατρισμό χρημάτων, πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, πλαστικό χρήμα) αλλά και οι πολιτικές πρωτοβουλίες σε μείζονα θέματα όπως ο εκλογικός νόμος και η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ειδικά για τα δυο τελευταία, πηγές του Μαξίμου, δηλώνουν ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους, αφού για να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση απαιτούνται δύο κοινοβουλευτικές θητείες, ενώ για τον εκλογικό νόμο η επιδίωξη είναι να έρθει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μεσολαβεί ένα εύγλωττο διάστημα μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Αλ.Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με στόχο να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές, ενώ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο θα γίνουν γνωστές νωρίτερα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση «φλερτάρει» έντονα με τον ιταλικό εκλογικό νόμο με στόχο η πρότασή της να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή ώστε και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών (με στόχο καμία να μην έχει πάνω από 10 έδρες), την ψήφο στα 17, τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή και το κυριότερο θα πριμοδοτεί τους συνασπισμούς κομμάτων που θα δηλώνονται προεκλογικά, ενώ το μπόνους στο πρώτο κόμμα θα μειωθεί στις 30 ή 20 έδρες.
Άλλωστε το ιταλικό εκλογικό σύστημα που προκρίνει η κυβέρνηση επιβραβεύει τη δημιουργία εκλογικών συνασπισμών αφού δίνει μπόνους στον πλειοψηφόντα συνασπισμό, είναι αναλογικό στις εκλογικές περιοχές και έχει κατώτατο πλαφόν εισόδου. Επίσης δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης, αλλά λίστα υποψηφίων, ενώ δίνεται ψήφος στους ομογενείς που εκλέγουν σταθερά καθορισμένο αριθμό βουλευτών ανά ήπειρο.
Πηγή:.naftemporiki.gr