Στις αρχές Μαρτίου στο Κάρντιφ, αποφασίστηκαν ορισμένες δραστικές αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία.
Στόχος όσων αποφάσισαν τις αλλαγές ήταν να γίνει το ποδόσφαιρο λιγότερο περίπλοκο και πιο δίκαιο προς τους ποδοσφαιριστές. Τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.
Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις, κυρίως γύρω από την αποβολή ενός παίκτη με απευθείας κόκκινη κάρτα, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια στην κρίση του διαιτητή. Για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια, η IFAB προχωρά σε τόσες πολλές αλλαγές ή επαναδιατύπωση κανονισμών και μια πρώτη γεύση θα πάρουμε από την πρώτη αναμέτρηση του EURO, με την αναμέτρηση Γαλλία-Ρουμανία.
Οι αποφάσεις
Κάθε ποδοσφαιριστής που θα ανατρέπει επιτιθέμενο, ο οποίος είναι σε προφανή θέση για γκολ, δεν θα αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα αλλά θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Θα αντικρίζει την κόκκινη μόνο αν ο διαιτητής θεωρεί πως αποκλειστικός σκοπός του ήταν να ανατρέψει τον αντίπαλο και όχι να προσπαθήσει να τον ανακόψει νόμιμα.
Οι παίκτες που βρίσκονται τραυματισμένοι στο χορτάρι δεν θα χρειάζεται να μεταφερθούν εκτός αγωνιστικού χώρου, αν ο παίκτης που έκανε το φάουλ δεν αντικρίζει την κίτρινη κάρτα.
Οταν θα γίνεται η σέντρα του αγώνα, η μπάλα δεν θα πηγαίνει αναγκαστικά προς τα εμπρός αλλά οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να της δώσουν όποια κατεύθυνση θέλουν.
Πιο αυστηρή θα είναι η εκτέλεση των πέναλτι. Αν ο εκτελεστής σταματήσει εντελώς το βηματισμό του προς την μπάλα ή αν ξαφνικά εκτελέσει κάποιος άλλος το πέναλτι, τότε ο διαιτητής θα σφυρίζει φάουλ υπερ της αντίπαλης ομάδας. Πιο αυστηρα είναι τα μέτρα και για τον τερματοφύλακα. Αν κινηθεί νωρίς εκτός γραμμής θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα και θα σφυρίζεται επανάληψη πέναλτι.
Ο διαιτητής θα έχει το δικαίωμα να σταματήσει το παιχνίδι προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να δροσιστούν και θα κρατά παραπάνω έξτρα χρόνο στο τέλος του αγώνα.
Κόκκινη κάρτα πριν τον αγώνα
Μια από τις πιο περίεργες αλλαγές αφορά την αποβολή παίκτη πριν ξεκινήσει μια αναμέτρηση. Ο διαιτητής θα μπορεί να αποβάλει τον ποδοσφαιριστή όμως αν αυτό συμβεί πριν τη σέντρα, τότε ο προπονητής της ομάδας θα έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αντικατάστασή του και η ομάδα να ξεκινήσει με 11 ποδοσφαιριστές.
Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής μείνει χωρίς παπουτσι σε μια φάση, θα μπορεί να συνεχίσει την προσπάθειά του με ένα παπούτσι μέχρι την επόμενη διακοπή στο παιχνίδι.
Χωρίς αντιδράσεις
Επίσημα από τις ομοσπονδίες δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τις αλλαγές στους κανονισμούς όμως το σίγουρο είναι πως τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και οι διαιτητές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα. Χρόνο ίσως χρειαστούν ακόμη και οι φίλοι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι ίσως για πρώτη φορά στο EURO 2016 θα δουν παίκτη να μην αποβάλλεται από το παιχνίδι όταν ανατρέπει αντίπαλο, ο οποίος θα είναι έτοιμος να σκοράρει…