Σε εφαρμογή έχει θέσει η κυβέρνηση την στρατηγική της για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας θέτοντας επί τάπητος τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου. Όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει στις 24 Ιουλίου ενήμερα της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη, η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο ενώ προέχει η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή εντός του επόμενου τριμήνου. Εξάλλου όπως δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, αναθεωρητική θα είναι η επόμενη βουλή οπότε οι συζητήσεις θα καθορίσουν ουσιαστικά το πλαίσιο των αλλαγών που θα τεθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες είτε με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή με την σύσταση διακομματικών επιτροπών στις οποίες θα τεθούν τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το Μ. Μαξίμου θέτοντας στην πολιτική ατζέντα τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου θα επιδιώξει να …στριμώξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε για την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου πιέζοντας τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, είτε με αλλαγές του συνταγματικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, έχοντας ως στόχο τη ΝΔ.
Στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης, σύμφωνα με πληροφορίες του ThetOC.gr η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να μην υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες θα προστατεύονται τα κυβερνητικά στελέχη μετά την πάροδο δύο κοινοβουλευτικών περιόδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών στο συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο των δημοψηφισμάτων μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να συμμετέχει ο λαός σε σημαντικές αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της χώρας. Και σε αυτό το πεδίο αναμένεται να υπάρξουν συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και θα υπάρξει έντονη κριτική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου και της αξιοποίησης του από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τεθεί στο τραπέζι των συνταγματικών αλλαγών το θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης και η αποκέντρωσή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος στόχος του κυβερνητικού συνασπισμού είναι να ανοίξουν θέματα όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών με τους υπουργούς να μην είναι μέλη του κοινοβουλίου καθώς και το θέμα των θητειών για βουλευτές και υπουργούς. Τέλος στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν και μία τέτοια αλλαγή χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη, είναι να γίνει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα με την ολοκλήρωση του πλαισίου των Συνταγματικών αλλαγών. Η κυβέρνηση από την μία πλευρά θα επιδιώξει να λάβει την στήριξη των πολιτών για τις επιδιωκόμενες συνταγματικές αλλαγές και παράλληλα να δεσμεύσει την επόμενη βουλή για την ψήφισή τους καθώς θα έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.