Την επίθεση στο Ορλάντο η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 53 καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με ψήφισμά του.
Στο ψήφισμα των 15 κρατών μελών του Σ.Α., το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρεται ότι τα θύματα του μακελειού «στοχοθετήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού».
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η δημοσιοποίηση αυτής της δήλωσης του Σ.Α. του ΟΗΕ, την οποία κατήρτισαν και εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, καθυστέρησε λόγω των επιφυλάξεων της Ρωσίας και της Αιγύπτου, που αμφισβήτησαν τη συγκεκριμένη διατύπωση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τα «πιο βαθιά του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων και στην αμερικανική κυβέρνηση και επαναλαμβάνει ότι «η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την «καταπολεμήσουν με όλα τα μέσα», σεβόμενα το διεθνές δίκαιο.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο, το οποίο προκάλεσε σοκ σε διεθνές επίπεδο.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ντέιβιντ Πρέσμαν επέκρινε χθες Δευτέρα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τον Οργανισμό ότι δεν κάνει αρκετά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ.
«Αν είμαστε όλοι ενωμένοι στην αγανάκτησή μας για τη δολοφονία τόσων πολλών -και είμαστε- ας ενωθούμε επίσης σε ό,τι αφορά τον βασικό συλλογισμό ότι πρέπει να προστατεύεται η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του ποιον αγαπούν και όχι μόνο στην καταδίκη των τρομοκρατών που τους σκοτώνουν», ανέφερε ο Πρέσμαν.
Η ομοφυλοφιλία είναι σήμερα έγκλημα σε 74 χώρες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων προκαλεί συχνά σφοδρές συγκρούσεις στον ΟΗΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση στο Ορλάντο την Κυριακή, τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων αλλά αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από αφρικανικές, αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, καθώς και από τη Ρωσία. Το 2014, ο Μπαν είχε ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός θα αναγνωρίσει όλους τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου στις τάξεις του προσωπικού του και θα τους χορηγεί τα επιδόματα που δικαιούνται εάν είναι έγγαμοι.
Η Ρωσία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ακυρώσει αυτήν την κίνηση πέρυσι, με την υποστήριξη 43 χωρών, περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Κίνας, του Ιράν, της Ινδίας, της Αιγύπτου, του Πακιστάν και της Συρίας.