Ως προτεραιότητες της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης, την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το χρέος και την προστασία των λαϊκών και αδύναμων εισοδηματικών ομάδων και των μισθωτών.
«Αυτές τις μέρες κλείνει ένας κύκλος για τη χώρα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τους εταίρους και τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση». Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση επέλεξε το πρόγραμμα να σηκώσει όλο το βάρος νωρίς, δηλαδή τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν το πρώτο έτος, καθώς έτσι, με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος.
«Η πιο σημαντική εξέλιξη η απόφαση του Εurogroup να επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τρόπο αντικειμενικό και δεσμευτικό», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι κερδήθηκε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: οι συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή λιγότεροι πόροι για εξυπηρέτηση χρέους και περισσότεροι για κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργού, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενώ πλέον στο επίκεντρο μπαίνει η ανάπτυξη. «Όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της δίκαιης ανάπτυξης», κατέστησε σαφές.
Ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε τη δίκαιη ανάπτυξη ως ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι «χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία.”
“Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Εστιάζουμε σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας».