Μυστικό σχέδιο με όλες τις πιθανές νομικές οδούς για μια «γρήγορη» αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζουν οι Βρυξέλλες, στην περίπτωση που στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου επικρατήσουν οι φωνές υπέρ του Brexit.
Όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νομικά «παραθυράκια» προκειμένου να στηρίξει μια ταχεία διαδικασία για το Brexit, εάν η κυβέρνηση που προκύψει – την επομένη ενός αποτελέσματος υπέρ της αποχώρησης της χώρας – αρνηθεί να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, εφαρμόζοντας την επίσημη ρήτρα εξόδου. Οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους για μια ομαλή και γρήγορη αποχώρηση – εάν το Brexit επικρατήσει τελικά στις 23 Ιουνίου – προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος και οι απρόβλεπτες συνέπειες ενός χρονοβόρου και «ταραχώδους» διαζυγίου.
Τα σχέδια που εξετάζονται, επικεντρώνονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο αναλύει τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίδοντας προκαθορισμένη προθεσμία, ήτοι εντός δύο ετών.
«Εάν επιθυμούν το Brexit, πρέπει να τηρήσουν το άρθρο 50 της Συνθήκης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει ή το Ναι, ή το Όχι. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει», δηλώνει, ρητά και κατηγορηματικά, στους Financial Times, ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή. «Ο κόσμος θα εκπλαγεί όταν αντιληφθεί πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες , μέσω της εφαρμογής των όσων ορίζει το άρθρο 50», προσθέτει η ίδια πηγή.
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΕΚΤ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει στην Ευρώπη μια «χαμένη γενιά» αν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιταχύνουν τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
«Η ανεργία των νέων ξεπερνά (σε ποσοστό) τη συνολική ανεργία σε όλες τις χώρες (…) Αυτό ταλανίζει ήδη την οικονομία γιατί οι νέοι που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν βρίσκουν δουλειά εμποδίζονται να αναπτύξουν τις ικανότητές τους», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε ομιλία του στο Βερολίνο.
«Για να αποφύγουμε την εμφάνιση μιας χαμένης γενιάς πρέπει να δράσουμε γρήγορα», πρόσθεσε ο Κερέ. Ο Γάλλος οικονομολόγος χαιρέτισε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας σε πολλές χώρες όπου «η ακαμψία θεωρείτο ιδιαίτερα σοβαρή», κάνοντας λόγο για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, ακόμη και τη Γερμανία πριν από μια δεκαετία και πλέον.
Όμως η Γαλλία, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ «έχει μείνει πίσω και μολονότι συζητείται αυτήν την περίοδο μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να δούμε αν είναι αρκετά φιλόδοξη» για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, σημείωσε.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr, insider. gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ