Σε μια προσπάθεια να εδραιώσει το προβάδισμα ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες και την πολιτική ατζέντα αυτής της περιόδου το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινά τις διεργασίες ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 200 ψήφων για την αλλαγή του νόμου.
Ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συνομιλιών θα ανοίξει αύριο, Τρίτη, με το τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου. Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο όπου και θα συμμετέχει στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι υπόλοιπες επαφές θα συνεχιστούν την Πέμπτη.
Το Σαββατοκύριακο προηγήθηκε μπαράζ τηλεφωνημάτων και συνεννοήσεων ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στους στενούς συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Έτσι, οριστικοποιήθηκε η ατζέντα και πρώτος την προσεχή Πέμπτη θα περάσει την πόρτα του Μαξίμου στις 12 ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα προσέλθει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ στις 6 θα καταφθάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Παρασκευή το πρωί, θα γίνουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Τι προτείνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενός αναλογικοτερου συστήματος, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τι θα γίνει με το θέμα του μπόνους.
Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να υιοθετηθεί η πρόταση Κουρουμπλή και το πρώτο κόμμα να ενισχύεται με μειωμένο μπόνους, είτε να υιοθετηθεί η πρόταση για την πλήρη κατάργησή του, οπότε και “οδηγούμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα σχεδόν πλήρως αναλογικό”.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, προσδοκούν ο νέος εκλογικός νόμος να πάρει το “πράσινο φως” από 200 κοινοβουλευτικούς συμμάχους, γιατί δε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση.
Για το λόγο αυτό, αποφεύγουν τα τετελεσμένα και διαμηνύουν ότι δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν καθώς είναι ανοικτοί σε προτάσεις. Στο μεταξύ, μεγαλύτερη διάθεση συνεννόησης φαίνεται να υπάρχει-τουλάχιστον από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους- με την Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων αντίστοιχα, σε αντίθεση με το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσει ο Περισσός.
Πηγή:iefimerida.gr