«Το Grexit είναι πίσω πια» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Σεραφείμ Κοτρώτσο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε και σημείωσε η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά από δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Γιουνκέρ στην Αθήνα είπε πως ο επικεφαλής της ΕΕ σέβεται, αγαπά και στηρίζει τη χώρα μας. Κληθείς να σχολιάσει το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη Μεγάλη Βρετανία εκτός της ΕΕ αλλά και την ΕΕ χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να εμπλακεί στα εσωτερικά της χώρας αυτής. Ερωτηθείς για την προσφυγική κρίση είπε πως δοκιμάζονται σήμερα στην Ευρώπη οι αρχές της αλληλεγγύης και της συνυπευθυνότητας.
«Η Ευρώπη από την αρχή ήταν απροετοίμαστη όπως και τα κράτη μέλη της ήταν απροετοίμαστα. Η εφαρμογή της δήλωσης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. Έχουμε καταγράψει ήδη θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά στην Τουρκία είπε πως «η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ. Να δούμε τις κοινές προκλήσεις μέσα στην ευρύτερη εικόνα».
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
«Είναι σημαντικό να επιλέγουν οι Έλληνες πολίτες ποιος θα είναι ο αρχηγός του κράτους» τόνισε.
Τέλος διαφώνησε εμμέσως με τη στρατηγική της ΝΔ να ζητά εκλογές λέγοντας: «Αυτό στην Ελλάδα από την επομένη των εκλογών να ζητάνε εκλογές, δεν γίνεται. Χρειάζεται σταθερότητα στη χώρα. Οι εκλογές σε τι θα οδηγήσουν αυτή τη στιγμή;».
Υπεραμύνθηκε ταυτόχρονα της εθνικής συνεννόησης σημειώνοντας πως «αν είχαμε συνεννοηθεί πριν λίγα χρόνια, η Ελλάδα σήμερα θα είχε βγει από την κρίση».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Αβραμόπουλου στον Σ. Κοτρώτσο
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την επίσκεψη Γιούνκερ
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιούνκερ είναι εδώ για να κάνει μια ομιλία απόψε προσκεκλημένος του ΣΕΒ και με την ευκαιρία κάνει και μια σειρά από επαφές. Συναντηθήκαμε σε κλειστό κύκλο όπου είχε προσκληθεί και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ.Σαμαράς και τούτο γιατί όλοι εμείς ανήκουμε στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν είχε επίσημο χαρακτήρα, ήταν μια συνάντηση εργασίας και ήταν πολύ χρήσιμη και ουσιαστική κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν πολλά και σημαντικά γιατί δεν υπήρχε ατζέντα και έτσι η συζήτηση ήταν ελεύθερη και φιλική όπου επιβεβαιώνω και εγώ ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ εκφράστηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας πολιτικός από τους τελευταίους ευρωπαϊστές πολιτικούς της Ευρώπης που την πατρίδα μας και τη σέβεται και την αγαπάει, την βοηθάει και την στηρίζει πραγματικά σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και ακόμα δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος Grexit
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι το Grexit είναι πίσω, περάσαμε δύσκολες στιγμές τον προηγούμενο χρόνο, ακούστηκε πολλές φορές , γράφτηκε κατά κόρον στον ευρωπαϊκό Τύπο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το ήθελαν αλλά σήμερα τα πράγματα σαφώς είναι από αυτή την πλευρά καλύτερα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μπροστά μας. Η Ελλάδα έχει αναλάβει μια σειρά από δεσμεύσεις τις οποίες και πρέπει να τηρήσει και από την άλλη μεριά η Ευρώπη είναι στο πλευρό της για να τις πραγματοποιήσει .
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ζήσουμε στιγμές σαν και αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν όπου πολλές φορές ήρθε στην επιφάνεια το Grexit και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς την Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα αυτό όμως σημαίνει ότι και από δική μας πλευρά πρέπει να κάνουμε όλα εκείνα που οφείλουμε για να δώσουμε στην πατρίδα μας μια καινούργια υπόσταση με κύρος, περηφάνια απέναντι στην Ευρώπη και κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό.
Για την ΕΕ, τις εξελίξεις με το βρετανικό δημοψήφισμα και το προσφυγικό θέμα
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έχει μπει σε μια επικίνδυνη τροχιά. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη περιπέτεια το σημαντικότερο επίτευγμα στην ευρωπαϊκή ιστορία που είναι η ΕΕ. Έχουμε, δυστυχώς, επικίνδυνα ανάπτυξη και άνθηση ενός εκρηκτικού μείγματος που είναι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός και που δυστυχώς δεν είναι λίγα τα πολιτικά κόμματα που κερδίζουν έδαφος σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης αγνοώντας προφανώς που οδηγείται η ήπειρός μας.
Θυμίζω ότι η Ευρώπη προέκυψε μέσα από μια δραματική εμπειρία μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σημαντικές προσωπικότητες της εποχής είπαν να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, θανατηφόρους πολέμους, καταστροφές και μην ξεχνάμε ότι ηταν νωπές ακόμα οι μνήμες και από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και έτσι προχώρησαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Εμείς αποφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή επιτροπή να εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά της Βρετανίας, εγώ προσωπικά δεν κρύβω ότι δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπης χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς την Ευρώπη, θυμίζω όμως μια φράση του Γ. Τσόρτσιλ. Είχε πει την μεθεπομένη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και εύχομαι αυτό να ακουστεί σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, «δεν μπορούμε να στοχεύουμε σε τίποτα λιγότερο από την ένωση της Ευρώπης στο σύνολό της και προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στην ημέρα που θα επιτευχθεί αυτή η ένωση». Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι η διαδικασία πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης επιβραδύνθηκε την τελευταία δεκαετία και αυτό εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό και τις αδυναμίες που υπάρχουν να επιβάλλει την πολιτική της.
Σε ότι αφορά το προσφυγικό ναι, έχετε δίκιο δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που δοκιμάζει της αντοχές της Ευρώπης είναι κυρίως η προσφυγική κρίση και αυτό γιατί αυτό είναι που έχει εκθέσει σε κίνδυνο δύο βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί η Ευρώπη. Την αρχή της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Αυτές οι αρχές δεν είναι απλά ηθικές, είναι νομικές διότι διατυπώνονται με σαφήνεια στα ιδρυτικά κείμενα της ένωσης. Δηλαδή όταν μια χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο προστρέχουν οι άλλοι σε βοήθειά της στο πνεύμα της αλληλεγγύης που πρέπει να κυριαρχεί, η αλληλεγγύη όμως πηγαίνει και παραπέρα, πηγαίνει και απέναντι στον άνθρωπο. Σήμερα λοιπόν είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα προσφυγικό ρεύμα που δεν έχει ξαναγνωρίζει στο παρελθόν γιατί παλιότερα ναι μεν υπήρξαν προσφυγικές ροές εντός της Ευρώπης, θυμίζω ότι μόλις το 1958 500 χιλιάδες Ούγγροι έφυγαν από την Ουγγαρία για να ξεφύγουν από το κομμουνιστικό καθεστώς και πέρασαν στην Ευρώπη αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Εμείς οι έλληνες την έχουμε την προσφυγιά στο DNA μας, 1 στους 3 έλληνες είναι απόγονος πρόσφυγα άρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργιο είναι ότι έχουμε ρεύματα προς την Ευρώπη και η Ευρώπη στην αρχή ήταν απροετοίμαστη και τα κράτη μέλη και αυτό εξήγησε εν πολλοίς για ποιο λόγο αμήχανα αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση.
Πρέπει να σημειώσω ότι την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης δεν την διέπει μονάχα η ευρωπαϊκή πολιτική αλλά και η συνθήκη της Γενεύης που δεσμεύει όλα τα κράτη του κόσμου να αντιμετωπίζουν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους με σεβασμό.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να μακροημερεύσει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από την ημέρα που επήλθε αυτή η συνεννόηση, δεν πρόκειται περί συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά μια κοινή δήλωση Ευρώπης–Τουρκίας, τηρείται. Η εφαρμογή της δήλωσης αυτής πρέπει να συνεχιστεί γιατί έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα εδώ και ενάμιση περίπου μήνα και οι πρώτοι που το αντιλαμβάνονται και το νοιώθουν αυτό είμαστε εμείς οι έλληνες.
Παραμένει λοιπόν προτεραιότητα μας η διασφάλιση της συνέχισης και πλήρους εφαρμογής του συνόλου της δήλωσης ΕΕ –Τουρκίας. Έχουμε ήδη καταγράψει θετικά αποτελέσματα, πρώτον οι παράτυπες αφίξεις από την Τουρκία έχουν μειωθεί δραστικά καθώς ο μέσος ημερήσιος αριθμός των παράτυπων διελεύσεων μόνο για το Μάιο ήταν μόλις 47 άτομα. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης με την επανεισδοχή ατόμων από την Ελλάδα. Αρχίζουν οι επιστροφές, με αργούς ρυθμούς αλλά από την ώρα που ο μηχανισμός αυτός τεθεί σε πλήρη εφαρμογή οι αριθμοί φυσικό είναι να ανέβουν.
Από την πρώτη έκθεση που έγινε στις 20 Απριλίου, επιπλέον, 462 άτομα, παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία από την Ελλάδα. Και άλλα 511 άτομα επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία προς την ΕΕ, όχι μέσω της Ελλάδος, στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού 1 προς 1…
Αυτό σημαίνει ότι αυτή η συμφωνία μέχρι στιγμής τηρείται βέβαια είναι ευρύτερο το πολιτικό της πλαίσιο, είναι εύλογο η Τουρκία να αισθάνεται ότι μέσω της προσφυγικής κρίσης έχει έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχει θέσει και η Τουρκία από την πλευρά της κάποιους όρους από την άλλη πλευρά όμως και η Ευρώπη μένει σταθερή στη βασική της αρχή ότι δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα αξιών και αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται και η συνεργασία με την Τουρκία. Έχουμε λοιπόν κάνει μια πρόοδο, πρέπει να την προστατεύσουμε αυτή την εξέλιξη και βεβαίως αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι θετικό και για την Ελλάδα που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση.
Για την απελευθέρωση της βίζας
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τη βίζα η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης του χάρτη πορείας που απομένουν ώστε η άρση της υποχρέωσης για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών να καταστεί εφικτή σύντομα. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το νέο νόμο η επιτροπές προσφυγών, που έχουν συσταθεί για να εξετάζουν τις αιτήσεις, μέσα σε 10 μέρες από τώρα θα είναι έτοιμες και είμαι βέβαιος ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν σύντομα. Πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για να ξεκινήσει η λειτουργία του εθελοντικού ανθρωπιστικού προγράμματος εισδοχής. Αυτές λοιπόν οι κοινές προκλήσεις είναι η ευκαιρία για την ΕΕ και την Τουρκία να έρθουν πιο κοντά. Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ, η σχέση αυτή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινής εταιρικής σχέσης με ιστορική διαδρομή μεγάλη αλλά το πιο σημαντικό μιας κοινής προοπτικής. Θα πρέπει να δούμε τις κοινές προκλήσεις και εμείς μέσα σε αυτή την ευρύτερη εικόνα …
ΔΗΜ: Πριν από λίγο καιρό με ένα άρθρο σας ταχθήκατε ευθέως και ως επικεφαλής της επιτροπής αναθεώρησης του συντάγματος από το 2012 στη ΝΔ που κατέθεσε και το τελικό σχέδιο ο τότε πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ταχθήκατε υπέρ της απευθείας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω την άποψή σας και το λέω γιατί φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι τάσσονται υπέρ της απευθείας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας κάτι το οποίο ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δεν φαίνεται να το θέλει.
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν είμαι έξω από τα εσωκομματικά διότι αυτή τη στιγμή είμαι στην Ευρώπη και πάνω από όλα με νοιάζει πως θα βοηθήσω την πατρίδα μου. Ωστόσο η ιστορία είναι ιστορία, πράγματι πριν από τέσσερα χρόνια είχα εκπονήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος την οποία κατέθεσα επισημοποιήθηκε ως θέση και στάση… δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά αλλά νοιάζομαι για την πατρίδα πέρασαν 40 χρόνια από το σύνταγμα του ’74 το οποίο πράγματι ήταν σύγχρονο κείμενο της εποχής του . Μεσολάβησαν δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις οι οποίες είχαν έλλειμμα τόλμης και διορατικότητας.
Σαν να μην είχε δηλαδή αντιληφθεί το εθνικό μας σύστημα τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο ολόκληρο, σαν να μην είχε αίσθηση της κίνησης των πραγμάτων γύρω του, σαν να μην είχε αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα των καιρών και της κοινωνίας.
Η βαθιά κρίση που ακόμα, δυστυχώς, μαστίζει τη χώρα μας είναι οικονομική αλλά πάνω από όλα είναι βαθιά πολιτική και κοινωνική και έχει ως ρίζα της το απηρχαιωμένο κράτος μας. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε!
Η δημοκρατία βεβαίως είναι εμπεδωμένη στην Ελλάδα,αυτό που χρειάζεται είναι η ισχυροποίηση των θεσμών της και βέβαια η προσαρμογή τους στην εποχή μας. Αυτό λοιπόν οδήγησε τότε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που είχε συγκεκριμένους στόχους να επιτελέσει και βέβαια μπορώ να σας πω μερικά πράγματα για το τι είχαμε προβλέψει τότε αλλά εκείνο που ήταν ο βασικότερος στόχος ήταν η αναθεώρηση αυτή να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής
ΔΗΜ.: Αυτή η πρόταση θεωρείτε ότι πρέπει να είναι εν ισχύ αυτή τη στιγμή ή μπορεί να αλλάξει θέση η ΝΔ
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άνοιξε δημόσια συζήτηση και καλό είναι αυτό τώρα από εκεί και πέρα κανείς δεν έχει οδηγηθεί σε τελικές προτάσεις. Είμαι βέβαιος ότι όλοι ακούνε ο ένας τον άλλο έτσι ώστε να είναι συνθετική η τελική πρόταση.
Το καινούργιο σύνταγμα της χώρας πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναντίληψης και συναίνεσης γιατί μας αφορά όλους, δεν είναι απλώς μια πρόταση που έχει να κάνει με συγκεκριμένη εποχή και συγκεκριμένο κόμμα και συγκεκριμένη κυβέρνηση για αυτό χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Τότε λοιπόν το ξεκινήσαμε εμείς στη ΝΔ, φτάσαμε σε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες είναι επίκαιρες περισσότερο από ποτέ σήμερα και βεβαίως είναι η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μπροστά.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος που ξεκίνησε θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΔΗΜ: Εσείς γιατί είστε υπέρ της απευθείας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο θεσμός.
Δεν αλλάζει η φυσιογνωμία του πολιτεύματος, σας θυμίζω ότι εκλεγμένο πρόεδρος Δημοκρατίας έχει και η Αυστρία η οποία έχει προεδρευομένη δημοκρατία. Ναι συνταγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει το πολιτειακό μας καθεστώς, δεν μπορούμε να περάσουμε εύκολα από την προεδρευομένη στην προεδρική δημοκρατία, δεν προβλέπεται από το σύνταγμα του 1974. Εκείνο όμως που μπορεί να γίνει είναι να εκλέγεται άμεσα ο πρόεδρος, να ισχυροποιηθεί ο θεσμικός του ρόλος και το κυριότερο να είναι οι έλληνες πολίτες που θα επιλέγουν ποιος επιθυμούν να είναι ο αρχηγός του κράτους.
ΔΗΜ: Αυτό να γίνεται μετά τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή ή απευθείας;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθείας να γίνεται. Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί τότε δεν αφορούσαν μόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θυμίζω ότι είχε κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση γερουσίας μέχρι και 50 μελών, για τον περιορισμό των βουλευτών σε 200, για την υιοθετήσει χάρτας δικαιωμάτων του πολίτη προσαρτώμενη στο σύνταγμα αυτή τη φορά, για συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού νόμου.
Εδώ κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση αλλάζει και ο εκλογικός νόμος προσαρμοζόμενος στις ανάγκες της όποιας κυβέρνησης.
ΔΗΜ.: Εσείς θα βλέπατε θετικά την πρόταση στην οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση για απλή αναλογική με μειωμένο το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν έχω παρακολουθήσει, αναφέρθηκα στο τότε τι είχαμε πει. Μεταξύ αυτών είχα προτείνει και σταθερή κυβερνητική θητεία διάρκειας 5 ετών.
Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών να ζητάμε πάλι εκλογές πρέπει να σταματήσει, είναι μια από τις αιτίες της μόνιμης πολιτικής αστάθειας.
ΔΗΜ: Δηλαδή μια κυβερνητική θητεία ίση με την θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλέγεται πλέον απευθείας από το λαό
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως , εκτός αν συμβεί κάτι που έρθουν τα πάνω κάτω και πρέπει να βγει μια κυβέρνηση αλλά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα από την επομένη των εκλογών να ζητάνε όλοι εκλογές δεν γίνεται. Θέλει σταθερότητα πολιτική, κοινωνική η χώρα και πάνω εκεί θα χτίσουμε τη νέα σύγχρονη ελληνική πολιτεία για αυτό χρειάζεται ένας νέος συνταγματικός χάρτης.
Μετά για τα οικονομικά των κομμάτων, θεσμοί διαφάνειας για το πολιτικό χρήμα να είναι στο σύνταγμα, η οικονομική κατάσταση που πολιτικού προσωπικού, η ποινική ευθύνη των υπουργών, η ποινική ευθύνη των βουλευτών όλα αυτά παραμένουν ώριμα πλέον. Τα ζητάει η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα την κοινωνία πρέπει να ακούσουν.
Αυτό ήθελα να στείλω σαν μήνυμα από την σημερινή μας κουβέντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανακατεύομαι στα εσωτερικά της χώρας.
ΔΗΜ: Είστε ικανοποιημένος από το βαθμό συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων στη χώρα και θεωρείτε ότι το γεγονός ότι ζητείται συνέχεια να γίνουν εκλογές, επί της παρούσης είναι η τωρινή ηγεσία της ΝΔ που ζητάει συνέχεια εκλογές. Αυτό το ακούτε καλά;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ας δούμε τη γενικότερη εικόνα, είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο και βαθύ έλλειμμα κουλτούρας εθνικής συνεννόησης. Ήδη από το 2008-2009 είχα δημόσια τοποθετηθεί με άρθρα μου ζητώντας να υποσταλούν οι κομματικές σημαίες, να συγκροτήσουμε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Τελικά τι έγινε; Πέρασαν τέσσερις κυβερνήσεις για να καταλήγουν όλες στον ίδιο παρονομαστή, ο οποίος είναι ότι καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να φέρει αυτή την αποστολή εις πέρας. Χρειαζόταν και παραμένει πάντα επίκαιρος ένας ανώτερος βαθμός εθνικής συνεννόησης, αυτό λοιπόν πρέπει να καθορίζει κατά τη γνώμη μου τις σχέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Είχα δώσει και έναν ορισμό για τη δημοκρατία ότι είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης τότε μονάχα προχωράμε μπροστά, δημιουργώντας και παράγοντας σταθερά αποτελέσματα πάνω στα οποία χτίζει, με εντολή πλέον του ελληνικού λαού, η καινούρια κυβέρνηση που έρχεται.
Αυτή η ιστορική, πολιτική συνέχεια είναι που λείπει εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε έναν ανώτερο βαθμό εθνικής συνεννόησης. Αυτό είναι μια από τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος , πιστεύω ότι ωριμάζουν οι συνθήκες γιατι πάνω από όλα αυτή τη φορά αυτό ζητάει ο κόσμος.
ΔΗΜ.: Ακόμα και για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης τώρα εννοείτε;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ευθύνη των ιδίων των κομμάτων να κρίνουν αν ποτέ αυτό προκύψει ως ανάγκη. Δεν είναι λοιπόν το τώρα που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η αντίληψη και η νοοτροπία που σε κάποιο βαθμό πρέπει σιγά-σιγά να αλλάξει.
ΔΗΜ: Η χώρα χρειάζεται εκλογές τώρα ;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήστε και εσείς στο ερώτημα, οι εκλογές σε τι θα οδηγήσουν αυτή τη στιγμή;
Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα μας χρειάζεται σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ελληνική δημοκρατία και τους λειτουργούς της και τους θεσμούς της διότι αν γυρίζουμε τις μνήμες πίσω εκεί θα οδηγηθούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν πριν από 7-8 χρόνια είχαμε συνεννοηθεί! Σήμερα η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση, θα είχαμε περάσει ένα δύσκολο στάδιο και δείτε άλλες χώρες που τα κατάφεραν.
Αυτά όλα δεν είναι μαθήματα από τα οποία πρέπει και εμείς να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον;
Πάντως σε ότι με αφορά από εκεί που βρίσκομαι νομίζω ότι βοηθώ πάρα πολύ την πατρίδα μου, την έχω πάντα στο μυαλό μου και στη καρδιά μου και εκεί είναι που έχω στρέψει όλη μου την προσοχή πάντοτε βεβαίως συνεισφέροντας στην προσπάθεια της Ευρώπης να ξεπεράσει τις δικές της παθογένειες, τη δικιά της κρίση να σταθεροποιηθεί γιατί χωρίς μια Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον δυστυχώς θα δούμε να αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και να ζήσουν και οι δικές μας γενιές αυτό που είναι προνόμιο για εμάς στην ιστορία του ανθρώπινου γένους να μην έχουμε ζήσει πολέμους και καταστροφές. Ας το διαφυλάξουμε αυτό σαν κόρη οφθαλμού και οι νεότεροι ας αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Έχουμε υποχρέωση αυτά να τα προστατεύουμε και να τα διαφυλάσσουμε.