Ένα έντονο «κυνηγητό», πιέσεις και… μασάζ… θα υποστούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Τουλάχιστον 200 βουλευτές αναζητούν Μαξίμου και Τσίπρα και φυσικά στα πρόσωπα που θα εστιάσουν είναι στους βουλευτές-αντάρτες που τον τελευταίο καιρό δεν κρύβουν την διαφοροποίησή τους σε πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα βολιδοσκοπήσει μέχρι την Παρασκευή τις διαθέσεις των αρχηγών, στους οποίους θα παρουσιάσει ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο προτάσεων, βάση των οποίων θα είναι σαφώς η περαιτέρω «αναλογικοποίηση» του εκλογικού νόμου – από τη μερική μείωση του μόνους των 50 εδρών έως την εφαρμογή απλής και ανόθευτης αναλογικής – και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα θέσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα λάβει αποφάσεις σε κομματικό επίπεδο, πριν χειριστεί την υπόθεση σε τελική φάση η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσουν οι διεργασίες ταχύτατα και τον Σεπτέμβριο να υπάρχει νέος εκλογικός νόμος, σε χρόνο «μη ύποπτο» από άποψη εκλογικών σκοπιμοτήτων, ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι σχεδιάζει τις αλλαγές με κομματική ιδιοτέλεια και φοβούμενη ήττα σε εκλογές. Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολλές παρασκηνιακές επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος λειτούργησε περίπου ως απεσταλμένος του κ. Τσίπρα, αλλά και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρώτη άποψη για τις διαθέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τα περισσότερα κόμματα τείνουν προς την θέση της «καθαρής» απλής αναλογικής, με αποκλίσεις όμως σε θέματα όπως την διατήρηση ή όχι του ορίου εισόδου στη Βουλή, ή το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Σημειωτέον ότι και στην ίδια την κυβέρνηση υπάρχει διχογνωμία για την ολική ή μερική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποστηρίζει σαφώς την κατάργησή του, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σύστημα «καθαρής» απλής αναλογικής.
Με δεδομένο ότι η ΝΔ επιμένει σαφώς σε ένα σύστημα με υψηλό μπόνους, ώστε να είναι δυνατή η συγκρότηση κυβερνήσεων και να μην υπάρξει κατακερματισμός στο πολιτικό σκηνικό και να μην προκύψουν φαινόμενα ακυβερνησίας, όπως θεωρεί, ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι στο τέλος των συζητήσεων θα διαμορφωθεί μία εικόνα ευρύτερης συναίνεσης γύρω από την κυβερνητική πρόταση και πολιτικής απομόνωσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού θα είναι με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο (στις 5 το απόγευμα), ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 4 το απόγευμα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και δύο ώρες μετά, στις 6 με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κύκλος των επαφών θα κλείσει την Παρασκευή, όταν ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη (στις 10 το πρωί) και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη (στις 12.00 το μεσημέρι).
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.