Θετικά μηνύματα από το σκέλος των εσόδων έλαβε το οικονομικό επιτελείο για τον Μάιο, καθώς οι εισπράξεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 16,85%, με αποτέλεσμα στο πρώτο πεντάμηνο να καταγράφεται υπέρβαση από τον στόχο κατά 4,25%.
Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Μάιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 3,163 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,707 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο να φτάνουν στα 17,190 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,489 δισ. ευρώ.
Φόρος εισοδήματος
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σημαντικά αυξημένες τον Μάιο ήταν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος κατά 40,68%, καθώς και από το ΦΠΑ ΔΟΥ και τελωνείων, κατά 21,47% και 31,43% αντίστοιχα, γεγονός πάντως που πιστοποιεί ότι υπήρξε αυξημένη απόδοση του φόρου στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Και αυτό γιατί στα νησιά, πριν καν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα του μνημονίου και οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ της πρώτης αξιολόγησης, οι εισπράξεις του ΦΠΑ κατέγραφαν «ελεύθερη πτώση», αφού η υστέρηση στη Μύκονο έφθασε το 62%, ενώ σε Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Κω και Ζάκυνθο οι απώλειες κυμαίνονταν από 35% έως 40%.
Για τον λόγο αυτό πάντως και το οικονομικό επιτελείο δεν σπεύδει να «πανηγυρίσει» τα αποτελέσματα που καταγράφονται τον Μάιο και στο πεντάμηνο, αφού περιμένει να δει πώς θα κινηθεί η αγορά στις τουριστικές περιοχές, ειδικά δε στα νησιά, μετά τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που έφερε ο Ιούνιος.
Σε κάθε περίπτωση, έντονη είναι και η ανησυχία για τη γενικότερη πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, καθώς όλα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται «κόπωση» στις εισπράξεις που θα προέλθει φυσικά από τη μειωμένη, έως ανύπαρκτη, πλέον φοροδοτική ικανότητα ακόμη και των μέχρι σήμερα συνεπών φορολογουμένων.
Εφιαλτικό εξάμηνο
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Ναυτεμπορική» (φ. 6.6.2016, σελ.1), ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι «εφιαλτικό» για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους καθώς καλούνται να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν μάλιστα προστεθούν και τα τελευταία μέτρα του μνημονίου, που κρίθηκαν αναγκαία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε ο τελικός «λογαριασμός» ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
5 δισ. τον μήνα
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μετά τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να εισπραχθούν κατ’ ελάχιστο 3,69 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο, κάθε μήνα, κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν περί τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει την αγωνία των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εισπράξεων και τυχόν νέα «έκρηξη» των ληξιπροθέσμων χρεών τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Ιούλιο το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τουλάχιστον 5,36 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο 3,86 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο 4,34 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο 3,9 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο 4,47 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 6,96 δισ. ευρώ, προκειμένου να μη σημειωθούν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί, αποκλίσεις που μπορεί να φέρουν ακόμη πιο κοντά τον δημοσιονομικό «κόφτη».