Μετά από ένα μεγάλο διάστημα άγνοιας γύρω από τον τρομακτικό ιό Ζίκα, επιτέλους φαίνεται πως έρχονται αισιόδοξα νέα.
Το πρώτο εμβόλιο για την ασθένεια που προκάλεσε κατάσταση συναγερμού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι έτοιμο για δοκιμή.
Το εμβόλιο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας δύο γνωστών εταιριών, στο χώρο της φαρμακευτικής, οι οποίες μάλιστα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ο λόγος για την αμερικανική Inovio Pharmaceuticals και την GeneOne Life Science που εδρεύει στην Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Ο Ζίκα είναι ο τρίτος ιός που οι δύο εταιρίες έχουν βάλει στόχο να καταπολεμήσουν, αφού πριν από το εμβόλιο για την ασθένεια που πλήττει την Λατινική Αμερική, είχαν κυκλοφορήσει τα αντίστοιχα για τον Ebola αλλά και για τον MERS.
Οπως ενημέρωσε η Inovio σε ανακοίνωση της, οι πρώτες δοκιμές πάνω σε 40 υγιείς εθελοντές θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες. Ως τώρα το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μόνο πάνω σε ζώα, δείχνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα και προκαλώντας γρήγορη και ικανοποιητική ενεργοποίηση αντισωμάτων.
Σε αυτό το πρώτο… crash test, οι ερευνητές θα διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί να δεχτεί το εμβόλιο ο ανθρώπινος οργανισμός. Αν το πρώτο στάδιο δοκιμών ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε το εμβόλιο θα χρειαστεί εκ νέου έγκριση, έτσι ώστε οι εταιρίες να προχωρήσουν σε δοκιμαστική χορήγηση του σε ασθενείς. Φυσικά, το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει αρκετούς παραπάνω εθελοντές, με στόχο να εντοπιστούν και να διασαφηνιστούν όλα τα χαρακτηριστικά και οι πιθανές επιδράσεις του εμβολίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πρώτες δοκιμές λογικά θα ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο. Οι δύο εταιρίες ωστόσο, δεν είναι οι μόνες που προσπαθούν να δημιουργήσουν το πολυπόθητο όπλο που θα καταπολεμήσει τον Ζίκα. Οπως εξηγεί ο Dr. Anthony Fauci από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας, υπάρχουν πολλές ακόμα εταιρίες που πρόκειται να μπουν στο πρώτο στάδιο δοκιμών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 20 εταιρίες έχουν μπει σε… μαραθώνιο, προσπαθώντας να φτάσουν πρώτες στην δημιουργία του καταλληλότερου εμβολίου. Αυτή η διαδικασία εκτιμάται πως θα διαρκέσει για μερικά χρόνια, αφού ο Π.Ο.Υ πριν μόλις λίγους μήνες είχε τονίσει πως οι δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών θα ξεκινήσουν μετά από τουλάχιστον 18 μήνες. Οποτε θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια τετραετία, πριν κάποια από τις εταιρίες καταφέρει να πάρει άδεια για το προϊόν της.
Αυτό φυσικά σημαίνει πως τα δεδομένα για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν πρόκειται να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον, όπως επίσης και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, που θα διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι. Το τελευταίο αποτελεί ένα μόνιμο βάσανο στο μυαλό των ειδικών, καθώς η μεγάλη προσέλευση κόσμου στην Βραζιλία μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στην μετάδοση του ιού.