Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή πολλοί μιλούσαν για τον “πανικό των Ελλήνων μπροστά στο Grexit” και τις ουρές στα ATM των τραπεζών (πριν τα capital controls). Τελικά οι ανθρώπινες αντιδράσεις είναι κοινές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακόμα και στην Μεγάλη Βρετανία η πιθανότητα του Brexit ωθεί τους ανθρώπους σε αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες. Στο ΛΟνδίνο σχηματίστηκαν ουρές παρότι μια έξοδος της χώρας από την Ε.Ε δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Όμως υπό τον φόβο να κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα, χιλιάδες Βρετανοί έσπευσαν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος προκειμένου να «ξεφορτωθούν» τις λίρες Αγγλίας και να προμηθευτούν ξένα νομίσματα και να αποφύγουν έτσι την μείωση της αξίας της στερλίνας.
Εκτιμήσεις αναλυτών, σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει τον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ, αναφέρουν πως η αγγλική λίρα θα υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 20%, γεγονός που οδήγησε τους Βρετανούς στα ανταλλακτήρια. Ενδεικτικό είναι πως οι πωλήσεις συναλλάγματος την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 74% συγκριτικά με τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονταν έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος θύμιζαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 όταν οι Ελληνες εξαιτίας των capital controls πολιορκούσαν τα ATΜ των τραπεζών.
«Ο κόσμος φοβάται το αύριο» δήλωσε στους FT ταμίας σε γραφείο ανταλλαγής συναλλάγματος, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλούς περισσότερους πελάτες, με τους πιο πολλούς να ζητούν να ανταλλάξουν στερλίνες για ευρώ.
Η 31χρονη Σουμάγια, που δουλεύει σε τράπεζα, δήλωσε ότι θα ανταλλάξει «αρκετές χιλιάδες λίρες» με δολάρια και ευρώ γιατί ήταν πεπεισμένη ότι η κοινή γνώμη τασσόταν υπέρ του Brexit. «Προστατεύω τα χρήματά μου. Θα τα βάλω κάτω από το στρώμα μέχρι την Παρασκευή» δήλωσε χαρακτηριστικά.