Μια σοβαρή πολιτική ένωση κρατών που ανέμενε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός όπως το δημοψήφισμα σε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κράτη της σχετικά με εαν θα αποχωρήσει ή όχι θα έπρεπε να είχε επεξεργαστεί πλήρες σχέδιο αντίδρασης. Εν προκειμένω, το Brexit δεν ήταν μία “απίθανη πιθανότητα” αλλά κάτι που θεωρούνταν εξαιρετικά πιθανό πριν μία εβδομάδα και λιγότερο 24 ώρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τα plan B, όμως, καταστρώνονται αρκετό καιρό νωρίτερα, ως εκ τούτου θα ανέμενε κανείς η Ε.Ε και οι θεσμοί της να είχαν έτοιμο έναν “οδικό χάρτη” αντιμετώπισης των συνεπειών.
Αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κατ’ αναλογία με την περίπτωση της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν κοινή γραμμή, ενιαίο λόγο αντίδρασης και, κυρίως, δεν διαθέτουν σχέδιο διαφυγής.
Εκτός, φυσικά, από τον ραδιούργο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Όπως και στην περίπτωση του σχεδίου για “προσωρινό Grexit” που παρουσίασε πέρυσι το καλοκαίρι για να μπλοκάρει τη συνθηκολόγηση της Αθήνας με τους εταίρους, έτσι και τώρα ο “Λύκος” του Βερολίνου εμφανίζει το δικό του σχέδιο που δίνει στην Μεγάλη Βρετανία καθεστώς “συνδεδεμένου εταίρου”.
Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που απορούν: μία τέτοια ειδική σχέση δεν ενισχύει εκείνους που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να αποχωρήσουν κι εκείνοι από την Ε.Ε. Μία “χαλαρή” αντιμετώπιση του Λονδίνου δεν φέρει πιο κοντά το Frexit, το Auxit, το Netherexit και ποιος ξέρει ακόμα τι;
Η αποκάλυψη των Handelsblatt- Die Welt
H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια συμφωνία συνδέσεως με τη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που φέρει τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit» και περιήλθε στα χέρια της οικονομικής εφημερίδας Ηandelsblatt και της Welt.
Το εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας, αναφέρει πως κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ θα προσφερθούν στη Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου».
Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας «συνδεδεμένος εταίρος».
Σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει η Βρετανία «πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ». Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές κατά τους συντάκτες του σχεδίου. Όπως τονίζεται, η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις.
handel
Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο φαίνεται πως έχει αρκετές «επικίνδυνες» ζώνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που αναφέρει τις υποψήφιες, επόμενες αποχωρήσεις από την ΕΕ, την ώρα που «τάσεις μιμητισμού» φοβάται η γερμανική κυβέρνηση στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Βρετανία». Με άλλα λόγια ελεύθερες επιλογές σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο.
ΣΥΓΧΙΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ενδεικτική της σύγχυσης και του κενού που επικρατεί στους σχεδιασμούς της ΕΕ -καθώς όπως φαίνεται κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης- είναι και η σημερινή «δήλωση-γρίφος» του διευθυντή προσωπικού και στενότατου συμβούλου της καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει και να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να λέει ο Πέτερ Αλτμάιερ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας NRD.
Εάν η Βρετανία πραγματικά αποχωρούσε, θα ήταν μια ψυχρολουσία με πολλές επιπτώσεις, φέρεται να είπε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- ο Altmaier . Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να αιτηθεί την επανένωση με την ΕΕ αργότερα, αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο, συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα είπε ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις που έκανε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος το Σάββατο. «Δεν βιαζόμαστε απελπισμένα για να φύγει η Αγγλία. Δεν πρέπει να πάρει… αιώνια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ» είχε σημειώσει η κ. Μέρκελ.
«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να υποστηρίζει ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ, Peter Altmaier
«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να υποστηρίζει ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ, Peter Altmaier
O προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως με τη δήλωσή του δεν εννοεί ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.
«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit — αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ’ αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit», δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ.
Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας
Νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshelandfunk, δήλωσε: «Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο». Μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης η Μ. Βρετανία έχει όμως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ε.
O Πέτερ Αλτμάιερ εκτίμησε ότι η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε. Πιθανόν αυτό να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως είπε. Συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της μη άσκησης μεγάλης πίεσης στη Μ. Βρετανία. «Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου Πίτερ Γκάμπριελ, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν. Δεν θα συζητήσουμε για το τι θα μπορούσε η ΕΕ να τους προσφέρει για να τους κρατήσει εντός της Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ.