Το MNI καταγράφει τις επιπτώσεις του Brexit, το οποίο θεωρεί κατακλυσμιαίο γεγονός:
- Αμφισβητείται η πολιτική και οικονομική ενότητα της Ε.Ε
- Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αντιμετωπίσει την ανάγκη να αμυνθεί για τη σταθερότητα της στερλίνας, η οποία θα γνωρίσει μεγαλύτερες πιέσεις ακόμα και από την μεγάλη κρίση των αγορών το 2008
- Με την ψήφο υπέρ της αποχώρησης το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε μια περίοδο ακραίας αστάθειας και αβεβαιότητας
Τις θυελλώδεις επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών στο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε περιγράφει το πρακτορείο MNI στην εβδομαδιαία ανάλυσή του. Μεταξύ άλλων επισημαίνει:
- Οι επενδυτές που 24 ώρες πριν το δημοψήφισμα είχαν προεξοφλήσει το “Remain” άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στις αγορές από την Ασία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίρα κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 10%, κάτι που έχει να συμβεί από το 1985.
- Αυτό που αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη επίπτωση του Brexit είναι ότι οι αγορές θα αναρωτηθούν για την πραγματική αξία και την εγκυρότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου (European project) και την πραγματική ύπαρξη του ευρώ, όπως σημειώνει το Trevor Charsley του διεθνούς οίκου AFEX. “
- H αστάθεια και η αβεβαιότητα που σημειώνεται θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, αναφέρει ο Charsley
- Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της Ε.Ε Ντόναλντ Τουσκ πιέζουν να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο κύκλος με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας παρά το γεγονός ότι ο Ντέϊβιντ Κάμερον δείχνει να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο είτε για να επιδιώξει περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, είτε για να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό του πρόβλημα. Ίσως και τα δύο.
Παραμένει, ωστόσο, ακόμα αναπάντητο το ερώτημα εάν ο Κάμερον θα τραβήξει τη σκανδάλη του άρθρου 50 ή θα επιμείνει να κερδίζει χρόνο. Στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν πολύ για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε μία διετή περίοδο διαπραγματεύσεων όταν επίκεινται εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ είναι βέβαιο πως και οι ισπανικές εκλογές που διεξάγονται στη σκιά του Brexit θα κλυδωνίσουν έτι περαιτέρω της Ευρωπαϊκή Ένωση. - Στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως οιαδήποτε παραχώρηση της Ε.Ε στους Βρετανούς θα αποτελέσει “πετρέλαιο στη φωτιά” των ευρωφοβικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες όπου θα διεξαχθούν εκλογές. Το γερμανικό AfD, η Μαρίν Λεπέν και οι Ολλανδοί ακροδεξιοί θα έχουν να επιδεικνύουν την πιθανή ελαστικότητα των Ευρωπαίων έναντι των Βρετανών και να ισχυρίζονται βασίμως πως μπορεί και οι δικές τους χώρες να βρεθούν εκτός Ε.Ε επιδιώκοντας μια “ειδική σχέση”
- Τα μάτια θα είναι επίσης στραμμένα στις αντιδράσεις εκείνων που διαμορφώνουν τα νομισματικά και οικονομικά πράγματα στη Φρανγκφούρτη και τις Βρυξέλλες και εάν οι κινήσεις τους προκαλέσουν εμπιστοσύνη σχετικά με το ότι η Ε.Ε μπορεί να επιβιώσει μετά από αυτό το κατακλυσμιαίο γεγονός.
- Προσώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη σύγκλιση εκτάκτου Eurogroup ώστε να αποφασιστούν γραμμές αμύνης, επικρατεί, όμως, μεγάλος φόβος ότι η κρίση θα διαχυθεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
- Πολλά θα κριθούν και από τις αποφάσεις πολιτικών, όπως π.χ στη Σκωτία που διαδηλώνει την επιθυμία της να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και να παραμείνει στην Ευρώπη.