Ενώ ο Ντέϊβιντ Κάμερον αποκλείει ένα δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διευκρινίσεις δια στόματος του εκπροσώπου του βρετανού πρωθυπουργού, που μεταδίδει ο Independent δεν καθησυχάζουν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους που αναζητούν λύσεις για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις και συντόμευση του διαστήματος των εκκρεμοτήτων.
Ο Κάμερον προήδρευσε στην πρώτη μετά-Βrexit συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ειδικής κυβερνητικής επιτροπής οι οποία θα επιφορτιστεί με την προετοιμασία των όρων της νέας σχέσης με την Ε.Ε. Ακριβέστερα θα ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τις άμεσες συνέπειες της έκβασης του δημοψηφίσματος όπως στον τομέα της οικονομίας αλλά και της δημόσιας ασφάλειας μετά και τους εκφοβισμούς σε βάρος μεταναστών.
Όπως αναφέρει το thehuffingtonpost.gr, tο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να προκαλεί «πονοκεφάλους» στην Ε.Ε.: Αν και αρκετοί προτρέπουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, ουκ ολίγοι τονίζουν ότι είναι ανάγκη ό,τι είναι να γίνει, να γίνει βάσει κανονισμών και τηρώντας τους επίσημους κανόνες.
H Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε στην καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου δήλωσε πως η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit- ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισαν ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.
Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. «επώδυνη και λυπηρή αλλά σεβαστή», τόνισε ωστόσο ότι πρέπει οι 27 να σκεφτούν τώρα και τις συνέπειές της. «Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Από τη μια πλευρά πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Μ. Βρετανία την έξοδό της. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις πριν υποβληθεί το αίτημα. Επιθυμούμε όμως να μην υπάρξει διαιώνιση. Δεν είναι ασφαλώς ζήτημα ημερών, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει από την Μ. Βρετανία», δήλωσε η καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φροντίσει ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε., η οποία «παραμένει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο», αλλά οι δυνάμεις της συσπείρωσης.
«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε παράλογη πολιτική και συχνά οικονομική συμπεριφορά», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και σε ό,τι αφορά το αίτημα των Βρετανών, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό». Επανέλαβε δε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος.
Σύμφωνος με τον κ. Ολάντ εμφανίστηκε και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση των Βρετανών λαμβάνεται υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή, «γυρίζουμε σελίδα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τι θα συμβεί». Θέλουμε, δήλωσε, να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση ενός λαού, αλλά και να επεξεργαστούμε μια στρατηγική για τους επόμενους μήνες. «Το πιο χαρακτηριστικό είναι μια λέξη που προέρχεται από τα ελληνικά, ο ‘καιρός’. Αυτό που συνέβη την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι στο τέλος είναι κατάλληλος ο καιρός, διότι από τη μια πλευρά είμαστε λυπημένοι για την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα είναι καλή εποχή να γράψουμε μια νέα σελίδα για την Ευρώπη και θέλουμε να το κάνουμε ξεκινώντας από αυτά που μας ενώνουν και όχι από αυτά που μας χωρίζουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, να μη χάσουμε χρόνο», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται πως για να αρχίσουν οι διαδικασίες (ενεργοποίηση του Άρθρου 50) πρέπει να υποβληθεί επίσημο αίτημα από τη Βρετανία– ενώ σημειώνεται πως, από πλευράς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το «άρθρο 50» που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί «από τη Βρετανία και μόνο».
Πηγή: thehuffingtonpost.gr