Περίπου τρία χρόνια μετά την εξασφάλιση από το Ισραήλ μιας συγγνώμης για το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά στην περιοχή της Γάζας, Τελ Αβίβ και Άγκυρα δείχνουν πως είναι πλέον σε θέση να αποκαταστήσουν σχετικά ομαλές σχέσεις σε μια περιοχή που έχει συσσωρευτεί μεγάλη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών αυτό μαρτυρούν. Όμως λιγότερο αναμενόμενο μα οπωσδήποτε ίσως πολύ σημαντικότερο είναι το γεγονός πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, χθες, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν απολογητική επιστολή για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 στα τουρκοσυριακά σύνορα πριν λίγο καιρό.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως με αυτή την εξέλιξη δρομολογούνται ευκολότερα πλέον μια σειρά σημαντικά θέματα όπως η διευκόλυνση της Τουρκίας στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ προς εδραίωσή της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι εκκρεμότητες σχετικά με τη Συρία.
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το αμερικανικό think tank Stratfor, η Μόσχα έχει τους λόγους της να επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία. Το να πείσει, για παράδειγμα, την Τουρκία να αποσύρει την υποστήριξή της στους αντάρτες της Συρίας είναι ένας από αυτούς. Αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι να συρρικνώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνεργασία της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.