Νέες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99- Η καταγγελία του δικηγόρου των προμηθευτών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά
– Πότε θα συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα και για τις τέσσερις συνολικά αιτήσεις
– Πάνω από 1 δισ. ευρώ είναι τα χρέη της Μαρινόπουλος Α.Ε.
– Μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ
– Σε περίπτωση πτώχευσης οι προμηθευτές θα πάρουν τα λιγότερα χρήματα
– Δικηγόροι προμηθευτών: Από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων που είχε η εταιρεία το 2010 το μεγαλύτερο μέρος έχει μεταβιβαστεί σε fund στο Κατάρ
Τρεις νέες αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διοίκηση του Ομίλου Μαρινόπουλος. Με τις νέες αιτήσεις ζητάει τη σχεδόν συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων στο επίμαχο άρθρο.
Χθες, η εταιρεία κατέθεσε προληπτικά μέτρα προστασίας και αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 για τα καταστήματα Σούπερ Μάρκετ, ενώ, με τις σημερινές αιτήσεις ζητάει την υπαγωγή άλλων τριών εταιριών.
Συγκεκριμένα, σήμερα οι αιτήσεις αφορούν τις εξής εταιρείες:
1. Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για την «μητρική εταιρία του Ομίλου , η οποία ασκεί διοίκησης επι του ομίλου , δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου και επι της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά.Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ ( Δημόσιο 320.000 ευρω, ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρω,τραπεζες 180 εκατομμυρια, προμηθευτές 16 εκατομμυρια)
2. Express m ΑΕ . Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμυρια (δημόσιο 840.000 ευρώ, ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομ. ευρω, εργαζόμενους 800.000 ευρω, τραπεζες 4 εκατομμυρια ευρω,προμηθευτές 266 εκατομ. ευρώ)
3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Πρόκειται για 19 μικρά σουπερ Μάρκετ τα οποία ειχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρισκονται στην Αθήνα και την Ηπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμυρια ευρω (Δημόσιο 280.000 ευρω,ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρω,εργαζόμενους 260.000 ευρώ, γραμματια και επιταγές 4.000 ευρώ, προμηθευτές 14,5 εκατομμυρια ευρώ)
Την Παρασκευή 1η Ιουλίου θα συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα και για τις τέσσερις συνολικά αιτήσεις και μέχρι τότε το δικαστήριο εδωσε προσωρινή δικαστική προστασία. Για τα σουπερ μάρκετ, η κύρια αιτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Εκτιμάται πάντως πως -πιθανότατα- θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές για οφειλές στους εργαζόμενους είναι λογιστικές, αφού -σύμφωνα με την εταιρεία- αυτοί εχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016. Οι συνολικές υποχρεώσεις των τριών εταιριών ανέρχονται στα 490, 6 εκ ευρώ.
Πού και πόσα χρωστάει
Πάνω από 1 δις ευρώ είναι τα χρέη της Μαρινόπουλος Α.Ε. με τους προμηθευτές να έχουν την μερίδα του λέοντος και να ακολουθούν, το Δημόσιο και οι τράπεζες.
Στην αίτηση πτώχευσης, αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Ως προς τους εργαζόμενους, οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ. Μαρινόπουλος: Η πτώχευση ενός κολοσσού! Από το πρώτο φαρμακείο μέχρι την αυτοκρατορία των σούπερ μάρκετ
Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.
Η ανακοίνωση των δικηγόρων των προμηθευτών που σοκάρει:
Αναφορικά με την υπόθεση Μαρινόπουλος σε ανακοίνωση της , η δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου & Βρέττας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια έχει στην κατοχή της ένα fund στο Qatar με τεράστια ακίνητη περιουσία. Για την ακρίβεια αναφέρει τα εξής: «Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.
Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.
Με την αίτησή μας, της οποίας την συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ ( Qatar ) που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της “Μαρινόπουλος ΑΕ”.
Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους “ιδιοκτήτες”.
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ’ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ’ ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.
Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.
Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της “Μαρινόπουλος ΑΕ” με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.
Ιωνάθαν Κωνσταντίνου
Δικηγόρος
Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία
“Κωνσταντίνου & Βρέττας”