Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπου θα ξεκινήσουν οι μακρές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας και την δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης.
Τότε με εκλεγμένο νέο πρωθυπουργό στη Μεγάλη Βρετανία θα ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού αναμένεται να συζητηθούν σήμερα κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στην οποία δεν θα συμμετάσχει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα της Σλοβακίας που θα πραγματοποιηθεί 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός – θα εκλεγεί στις 9 Σεπτεμβρίου – θα παρουσιάσει το σχέδιο του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας. Αν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Σύμβασης της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν όμως η ενεργοποίηση δεν γίνει, όλα θα παραμείνουν άτυπα, οπότε θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άσκησαν χθες έντονες πιέσεις προς το Λονδίνο, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ενώ προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να γίνουν «εκπτώσεις» στις διαπραγματεύσεις.
Το “διαζύγιο” μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αντίθετα θα πάρει χρόνο και θα περάσει από πολλές φάσεις, κόντρες και αντιπαραθέσεις. Κι αυτό γιατί οι Βρετανοί θέλουν να φύγουν με τις μικρότερες απώλειες, ενώ οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν το αντίθετο, ώστε η έξοδος αυτή να θεωρηθεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν στο μέλλον.