ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μπορεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να δήλωσε, προχθές, πως ο εκλογικός νόμος θα περάσει από τη Βουλή με 200 ψήφους και να άφησε ορθάνοιχτο το να είναι “καλοδεχούμενες” ακόμα και οι ψήφοι των βουλευτών της Χ.Α -κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τη Ν.Δ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- η κοινοβουλευτική αριθμητική, όμως, δείχνει πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση.
Ο Γραμματέας του ΚΚε Δημήτρης Κουτσούμπας είναι το μοιραίο πρόσωπο για την επιδίωξη της κυβέρνησης. Ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και το Σκληρό Ροκ με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο ήταν σαφής: “θα ψηφίσουμε μόνο εάν καταργηθεί και το μπόνους των 50 εδρών και το πλαφόν του 3%”. Ο Γραμματέας του ΚΚΕ γνωρίζει, όμως, πως η κυβέρνηση συζητά τα πάντα εκτός από την κατάργηση του πλαφόν αφού κάτι τέτοιο μπορεί να επέτρεπε την εκπροσώπηση βουλευτών που θα αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, υποβοηθούμενοι, φυσικά, από το τουρκικό προξενείο στη Θράκη. Άρα, δηλώνει υπέρ της πρότασης νόμου για απλή αναλογική εκ του ασφαλούν.
Γι αυτό, άλλωστε, η εφημερίδα Αυγή επισημαίνει πως είναι προσχηματικός ο λόγος που προβάλλει το ΚΚΕ και πως θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αν και θα σταθεί θετικά σε άρθρα όπως η ψήφος στα 17.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν ψηφίσουν τα πράγματα γίνονται περίπου δεδομένα:
“Ναι” θα ψηφίσουν οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελ και πιθανότατα οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης. Θα καταψηφίσουν, όπως έχουν δηλώσει, οι άλλοι δύο ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ξεκινά με 155 ψήφους. Υπέρ της απλής αναλογικής θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βεβαίως, βουλευτές όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και άλλοι δεν θέλουν να υπερψηφίσουν αλλά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει πάρα πολλά κοινά σημεία με την προ διετίας πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάτι που καθιστά δύσκολη οιαδήποτε υπεκφυγή. Άλλωστε αναφανδόν υπέρ της απλής αναλογικής είναι ο κομματικός εταίρος της Φώφης Γεννηματά Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Με τις 17 ψήφους της Δ.Σ -εάν δεν υπάρξουν “ανταρσίες”- η πρόταση της κυβέρνησης φθάνει τις 172 ψήφους. Υπέρ της πρότασης αναμένεται να ταχθούν οι βουλευτές της Χ.Α (18) και έτσι ο αριθμός φθάνει τους 190. Οι 9 βουλευτές του Ποταμιού δεν φαίνεται να ψηφίζουν την κυβερνητική πρόταση με πιθανότητα διαρροής της ψήφου του Σπύρου Λυκούδη.
Θετικά θα ψηφίσουν, όμως, οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων. Με αυτές τις 9 ψήφους η πρόταση μπορεί να φθάσει τις 199 ψήφους, μία λιγότερη από το όριο.
Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι προφανές πως απαιτούνται οι ψήφοι του ΚΚΕ. Έτσι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα αναλάβει την ευθύνη να απορρίψει την ιστορική ευκαιρία υπέρ της απλής αναλογικής.