Οι χρήστες του Διαδικτύου στην πλατφόρμα της Google, Cultural Institute, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε εκατοντάδες μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και αρχεία ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ria.ru, χρήστες πλέον έχουν την δυνατότητα, ανάμεσα στα εκθέματα, να δουν δύο από τα πιο σημαντικούς πίνακες του ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι με τίτλο «Σύνθεση VI» και «Σύνθεση VII», έργα τα οποία εκτίθενται στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ στο Κρίμσκι Βαλ.
Αυτή τη στιγμή στον λογαριασμό της Πινακοθήκης Τρετιακόφ υπάρχουν 86 έργα και αυτή είναι η πρώτη εικονική έκθεση της Πινακοθήκης.
Ιδιαίτερα δημοφιλή έργα αφηρημένης τέχνης του Καντίνσκι, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 150χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου. Για πρώτη φορά όμως μετά από πολύ καιρό, τα έργα αυτά ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο» με το κοινό, προσφέροντας την δυνατότητα στον επισκέπτη θεατή, να ενσωματωθεί πλήρως στην απεικόνιση και όπως έλεγε και ο ίδιος ο Καντίνσκι, «δεν πρέπει να βλέπουμε τον πίνακα εξωτερικά αλλά οι ίδιοι να μπούμε στον πίνακα, να ζήσουμε μέσα του». Κάτι που πλέον ο κάθε ένας μπορεί να κάνει, μέσω διαδικτύου.
«Στη διαδικτυακή αυτή έκθεση παρουσιάζονται δύο έργα του Καντίνσκι από τη συλλογή της Πινακοθήκης Τρετιακόφ και του Ερμιτάζ, σε απεικονίσεις υψηλής ευκρίνειας, αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Καντίνσκι και σχόλια ιστορικών της τέχνης. Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρονται και τα βιντεοκλίπ, που δημιούργησε το ‘Εργαστήριο ABC” με βάση το σενάριο της επιμελήτριας της έκθεσης Ιρίνα Σουμάνοβα.
Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν επίσης να ακούσουν αποσπάσματα από τα μουσικά έργα του αυστριακού συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ. Ο Καντίνσκι, μετά από μια συναυλία του Σένμνπεργκ το 1911, θέλησε να αναπαράγει την μέθοδο της δωδεκαφωνίας του αυστριακού συνθέτη, με δικά του εκφραστικά στην ζωγραφική» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Πινακοθήκης Τρετιακόφ.
Η Πινακοθήκη Τρετιακόφ θα συνεχίσει την συνεργασία της με το Google Cultural Institute και ήδη εργάζονται από κοινού για την επόμενη on-line έκθεση.