Μόλις δύο μέρες μετά τις αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σχετικά με τις ευθύνες του για τα δάνεια προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης (τα οποία ελέγχονται από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής), η “Αυγή” δημοσιεύει συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα.
Ακόμα κι αν είναι τυχαίο γεγονός οι… συμπτώσεις προκαλούν αναμφισβήτητα αίσθηση.
Η συνέντευξη, πάντως, έχει ενδιαφέρον καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως:
- Η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο τέλος του χρόνου συνδέοντας την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Θα το έβλεπα ρεαλιστικά προς το τέλος του χρόνου. Δεν θα το απέκλεια πιο νωρίς, αλλά ρεαλιστικά πιστεύω ότι θα ισχύσει το πρώτο» συμπληρώνει.
- Η συμμετοχή στο QE μπορεί να μην είναι πολύ σημαντική, ως άμεσο οικονομικό όφελος, αναφέρει, «σίγουρα όμως θα παίξει έναν θετικό ρόλο. Και όχι μόνο στο QE, αλλά και στο TILTRO, ήτοι στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Συνολικά τα δύο παραπάνω μαζί με το waiver θα έχουν ένα όφελος της τάξης των 400-450 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που θα εισαχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018, απαντά πως «πολλοί με ρωτούν γιατί το είπες τώρα και δεν το έκανες όταν ήσουν υπουργός Οικονομικών. Λοιπόν, όλα τα πράγματα χρειάζονται μια περίοδο ωρίμανσης. Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο Μνημόνιο περιελάμβανε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 6%, το δεύτερο 4,5%, το τρίτο 3,5%…Βλέπετε, υπάρχει μια στροφή στον ρεαλισμό. Έκρινα και κρίναμε, ως ΤτΕ, ότι τώρα είναι η ώρα, με τεχνοκρατικά κριτήρια και όχι με πολιτικά…αν μειωθεί κάπως το πρωτογενές πλεόνασμα, αυξάνεται η ανάπτυξη».
Όσον αφορά στη συμφωνία για το χρέος, εκφράζει την άποψη πως τα βήματα για την ελάφρυνσή του θα πρέπει να γίνουν γρηγορότερα. «Είναι η δεύτερη φορά που έπρεπε να γίνει η ελάφρυνση. Το 2014 ήταν η πρώτη, αφού υπήρξε πλεόνασμα το 2013. Τώρα υπήρξε αναγνώριση ότι πρέπει να γίνει…εμείς επιχειρηματολογούμε ως ΤτΕ ότι αν γίνουν όλα τώρα, θα είναι προς όφελος και των δανειστών και της Ελλάδας. Τώρα που τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, θα πρέπει να κλειδώσουμε μια συμφωνία».
Σχετικά με την άρση των capital controls, αναφέρει πως εξετάζονται σενάρια. «Ξέρουμε ποιο θα είναι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βήμα. Μην με ρωτάτε όμως πότε θα αρθούν τελείως, γιατί ούτε κι εμείς ξέρουμε την απάντηση». Ακόμη, σημειώνει ότι θα απελευθερωθεί το «χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού…ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα, καθώς το κουβεντιάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και τρίτον θα πρέπει να διευκολύνουμε επιχειρήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών».
Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως θα επηρεάσει δραματικά την ευρωπαϊκή οικονομία, «Το σενάριο βάσης δείχνει ότι θα υπάρξει μια μικρή αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη και σε εμάς, για παράδειγμα στον τουρισμό. Θα είναι μικρή όμως» εκτιμά.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr