Πλήρης αποδυνάμωση της Κομισιόν και ενίσχυση του ρόλου της διακυβερνητικής συνεργασίας. Ήτοι, οι Γερμανοί και οι φίλοι τους…
Μερικά εικοσιτετράωρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα οι παρενέργειές του στον εδώ και καιρό σαθρό ευρωπαϊκό ιστό άρχισαν να διαπιστώνονται φανερά. Το Brexit δρα ως καταλύτης και επιταχύνει τις διαδικασίες για τις ανακατατάξεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα.
Ενώ από τη μία η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία εντοπίζει τις αιτίες του Brexit και της ραγδαία αναπτυσσόμενης ευρωφοβίας στις ασφυκτικές πολιτικές λιτότητας και στην απουσία πολιτικής συνοχής και αλληλεγγύης. Σουλτς, Γκάμπριελ καταθέτουν σχέδιο για έξοδο από το τέλμα, ενώ ο Ματέο Ρέντσι βρίσκει την αφορμή στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών (360 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μια χώρα με δύο τρις δημόσιο χρέος) για να αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την εμμονή της Γερμανίας στις αδιέξοδες πολιτικές των μικρών ελλειμμάτων.
Η απάντηση σ αυτή την κινητικότητα έρχεται από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και είναι ηχηρή.
Δεν φταίνε οι δημοσιονομικές πολιτικές και η οικονομική ορθότητα που επιβάλλεται στην Ευρώπη αλλά η…Κομισιόν που κινείται αργά και επιμένει σε χαλαρότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η θέση, όπως την εξέφρασε ο Γερμανός πολιτικός.
Επί της ουσίας -αν και δεν θα μπορούσε να το πει: Καταργήστε την Κομισιόν! Και η εναλλακτική λύση: μα να περάσουν οι εξουσίες εφαρμογής των νέων ¨κανόνων” στη διακυβερνητική συνεργασία. Ήτοι στη Γερμανία κι ένα μικρό αστερισμό γερμανικών δορυφόρων…
“Διακυβερνητική συνεργασία” αντί… Κομισιόν
Ο Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται πραγματισμός: «Εάν η Κομισιόν δεν εμπλέκεται, πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να επιλύουμε τα προβλήματα (με συνεργασία) μεταξύ κυβερνήσεων», ανέφερε.
«Αυτή η διακυβερνητική προσέγγιση αποδείχθηκε επιτυχής κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης», συνέχισε.
Ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες γρήγορα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση επειγόντως και τόνισε «τα συνήθη χρονοδιαγράμματα των Βρυξελλών είναι υπερβολικά μακρά».
«Σύντομα αντιλαμβάνεσαι εάν η Κομισιόν δεν διαχειρίζεται κάτι ή ότι βρισκόμαστε σε τέλμα στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Και τότε οι κυβερνήσεις έχουν μια ευθύνη», επισήμανε ο Σόιμπλε, εξηγώντας πως είχε ενοχληθεί πολύ πέρυσι διότι οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν τόσο να αντιδράσουν στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.
Ερωτηθείς εάν καλεί να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σόιμπλε απάντησε: «Καθόλου. Λέω απλά ότι χρειάζεται να είμαστε πιο πραγματιστές και να αντιδρούμε γρηγορότερα».