Πολλά αναπάντητα ερωτήματα αλλά και συζητήσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Νεας Δημοκρατίας έχει προκαλέσει η περίεργη –ως και ύποπτη λένε κάποιοι- σιωπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην προσπάθεια «άλωσης» των Ελληνικών τραπεζών από ξένα hedge funds.
Ενώ ολόκληρη η αγορά βοά για τον υπόγειο πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου ο έλεγχος των Ελληνικών τραπεζών να περάσει σε ξένα χέρια κι ενώ η κυβέρνηση αλλά και τα περισσότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κ.α.) έχουν πάρει σαφή θέση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές , η Νέα Δημοκρατία… σφυρίζει αδιάφορα και δεν τοποθετείται δημοσίως.
Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία αφελληνισμού των Ελληνικών τραπεζών που θα οδηγήσει τα κόκκινα επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά δάνεια (Σ.Σ. και πολλά «πράσινα όμως )στον έλεγχο του Τζον Πολσον και άλλων «επενδυτών» είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας
Ο ρόλος Στουρνάρα έχει προκαλέσει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στηρίζει τον κ. Ανθ. Θωμόπουλο που αποτελεί επιλογή Πόλσον για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς . Έμπειροι τραπεζίτες δεν ξεχνούν άλλωστε την αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Θωμόπουλου να «μεταλλάξει» σε εμπορική τράπεζα την Credicom Consumer Finance η οποία με την άδεια που διαθέτει μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια αγορά μόνο ως επενδυτική τράπεζα.
Την ενόχληση της κυβέρνησης δεν έκρυψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος απαντώντας πριν από λίγες μέρες σε επίκαιρή ερώτηση στην Βουλή για τα δάνεια των ΜΜΕ άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας πως «καμιά φορά θα πρέπει να ελέγχεται και ο ελεγκτής. Γιατί κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να συνδέσει τη σημερινή ιδιότητα του κ. Στουρνάρα με αυτή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά».
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Παππάς δεν ανέφερε τυχαία το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς στηρίζει απολύτως τις επιλογές του κ. Στουρνάρα όσον αφορά στην στελέχωση των συστημικών τραπεζών. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι λόγω ακριβώς της στάσης αυτής του κ. Σαμαρά η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να σιωπά περίεργα για ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας που απασχολεί όχι μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και το τελευταίο Ελληνικό σπίτι που έχει δανειστεί και οφείλει χρήματα τα οποία αν περάσουν οι σχεδιασμοί Στουρνάρα θα απαιτούν πλέον τα αδηφάγα «κοράκια» των διεθνών αγορών .
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ήδη πιέσεις από κορυφαία στελέχη του να πάρει θέση στο ζήτημα και να σταματήσει την τακτική της σιωπής καθώς , όπως λένε στη Συγγρού πολλά γνωστά πρόσωπα του Νεοδημοκρατικου χώρου, «δεν έχει κανένα λόγο να καλύπτει επιλογές του κ. Σαμαρά». Και μάλιστα όταν την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν προτίθεται να κάνουν πίσω με το σκεπτικό ότι είναι άλλο η αξιολόγηση των διοικήσεων και εντελώς διαφορετικό η απόκτηση του πλήρους ελέγχου των τραπεζών και κατ΄ επέκταση των «κόκκινων δανείων» από κερδοσκοπικά funds. Ενώ ανάλογη θέση έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Στο στόχαστρο η Πειραιώς
Στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί η Τράπεζα που έχει μπει κυρίως στο στόχαστρο Πόλσον είναι η Πειραιώς. Κι αυτό γιατί ο πολυσυζητημένος μεγαλοεπιχειρηματίας σκοπεύει , χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον να αναλάβει τον έλεγχο της Τράπεζας αλλά και την εξασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους του φιλέτου από την διαχείριση των κόκκινων δανείων της , που θα του αποφέρει σημαντικές υπεραξίες.
Το συγκεκριμένο αμερικανικό fund του Πόλσον , που ελέγχει αυτή τη στιγμή περίπου το 10% της Πειραιώς, έχει αρχίσει να παίζει ένα περίεργο παιχνίδι, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην ίδια την τράπεζα. Εκτιμώντας ότι και χωρίς να επενδύσει περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκτήσει ένα επιπλέον 40% της τράπεζας για να έχει πράγματι τον έλεγχο της πλειοψηφίας προσπαθεί να αποσπάσει μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου. Έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι αν ο Πόλσεν ήθελε όντως τον έλεγχο της Πειραιώς, θα προσπαθούσε είτε μέσω ΧΑ, να αποκτήσει το 50%, και να είναι με διαφορά ο πλειοψηφών μέτοχος και άρα να επιβάλλει τους δικούς του όρους, αλλά και να εκπονήσει το πλάνο ανάπτυξης της τράπεζας, πάντα στα πλαίσια που επιβάλλει ο SSM. Φαίνεται όμως, λένε οι ίδιοι παράγοντες , ότι δεν θέλει να ρίξει άλλα λεφτά στην Ελλάδα, διότι φοβάται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund Πόλσον σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος έχει επενδύσει μακροπρόθεσμα αναμένοντας να καταγράψει υπεραξίες από την επένδυση του σε βάθος χρόνου και όχι μέσω του χρηματιστηρίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πριν 7 – 8 χρόνια διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 30 δις και αυτή τη στιγμή το fund του κ. Paulson έχει κεφάλαια 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ήδη τα τελευταία χρόνια έχει μια ζημιά μεγάλη, αφού οι επενδύσεις του είναι βραχυπρόθεσμες και σε καμία περίπτωση δεν προσβλέπουν σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις οι οποίες θα προκύψουν από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει.
Από τα parapolitika.gr