Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Η εξίσωση για την ίδια είναι δύσκολη, ενώ η προσπάθεια για να επιτύχει τον στόχο της δυσχεραίνεται πλέον κατά πολύ, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία έκανε γνωστό ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της .
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό, την οποία παρουσίασε την Παρασκευή για διαβούλευση, προβλέπεται απλή αναλογική με πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ψήφο στα 17 έτη, και διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για ψήφο στην ομογένεια.
Η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο.
Μητσοτάκης: Ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο με τον οποίο τις κέρδισε
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο με τον οποίο τις κέρδισε, και πως όταν έρθει η ΝΔ στην εξουσία θα επαναφέρει το μπόνους, για να μην περιέλθει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας.
Θεοδωράκης: Έγκλημα ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε εξ αρχής κατά του νέου εκλογικού νόμου, ενώ είχε καλέσει και το ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση.
«Το Ποτάμι δεν θα υπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κύριος Τσίπρας» είχε πει μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος του
«Καλούμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του, επίσης, χαρακτήρισε «έγκλημα» τον εκλογικό νόμο που έφερε σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι «μας σπρώχνουν εν γνώσει τους στην ακυβερνησία».
Ανέφερε ότι δεν έχει καμία σημασία τι θα κερδίσει το Ποτάμι αλλά το θέμα είναι τι θα χάσει η χώρα καθώς «με το σύστημα που προτείνουν, θα έπρεπε τον Σεπτέμβρη να συμφωνήσουν 5 κόμματα για να έχουμε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας».
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι την πρόταση για το αναλογικό μπόνους την έχει εκφράσει προ διετίας και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι με τη στάση του στον εκλογικό νόμο «κλείνει» το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εκτός αν τα είχαμε σχεδιάσει όλα από το 2014 προβλέποντας ότι κάποια στιγμή θα εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης», σχολίασε.
Απαντώντας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που τον χαρακτήρισε «συνήγορο της Δεξιάς» σημείωσε ότι «αυτές οι διαρροές και αυτές οι ατάκες είναι για γέλια όχι για διάψευση και θα πρότεινα στους ανθρώπους της κυρίας
Γεννηματά να ανανεώσουν λίγο το λεξιλόγιο τους»
Οριστικό όχι Γεννηματά στο νέο εκλογικό νόμο
Το ΠΑΣΟΚ, μολονότι πριν από περίπου έναν χρόνο είχε καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, χθες η πρόεδρος του κράτησε αρνητική στάση απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Η μετατόπιση ως προς την αρχική θέση – καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψήφιζε την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας την κατάργηση του μπόνους σε συνδυασμό με τη διατήρηση του 3% – είχε να κάνει με το κλίμα που διαμορφώθηκε σε επίπεδο στελεχών, αποδέκτης των οποίων είχε γίνει η Χαριλάου Τρικούπη.
Μόλις έγινε γνωστή η θέση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και πριν εκδώσει την ανακοίνωση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που θα συνεδριάσει για τις τελικές αποφάσεις.
Με την ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, προτείνει πλήρη κατάργηση του μπόνους , αυτό να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες, διατήρηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ψήφος στα 17 καθώς και στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.
Επίσης, σε χθεσινή της συνέντευξη της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή… Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου», υποστηρίζοντας ότι «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα».
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει συνολική αντιπρόταση στη Βουλή, με μικρότερο και δικαιότερο μπόνους και σπάσιμο περιφερειών. «Θέλουμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θεοχαρόπουλος: H πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί
Η αλλαγή αυτή στάσης δημιουργεί και τα πρώτα ρήγματα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο»
« Για αυτό εμείς σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί», πρόσθεσε.
Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική
Αν και στην πρόταση που φέρνει η κυβέρνηση ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική, ωστόσο δεν καλύπτεται για το ΚΚΕ ο όρος που έχει θέσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας για κατάργηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Μάλιστα, σε άρθρο του στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο “Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις”, επισημαίνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής.
“Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική, που υπερασπίζεται χρόνια τώρα. Δε θα μπει, όμως, σε αλισβερίσια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Επιφυλασσόμαστε για το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή. Θα ψηφίσουμε πιθανές επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, όπως αυτή για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Λεβέντης: Όποιος δεν ψηφίσει τον εκλογικό νόμο υπηρετεί τα σχέδια Μητσοτάκη
«Ναι» στον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, διαμηνύοντας παράλληλα προς τα υπόλοιπα κόμματα ότι «όποιος αρνηθεί να τον ψηφίσει, εξυπηρετεί τα σχέδια Μητσοτάκη».
«Όποιος αρνηθεί ψήφο στον νέο εκλογικό νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα» δήλωσε ο Βασίλης Λεβάντης προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».
Παππάς: «Εφικτός ο στόχος για τον εκλογικό νόμο»
Ο υπουργός Επικρατείας, από την πλευρά του, Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός. Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει» ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Έτσι, σύμφωνα με τις έως τώρα αρνήσεις, τον νέο εκλογικό νόμο αναμένεται να καταψηφίσουν τουλάχιστον 117 βουλευτές (75 ΝΔ + 15 ΚΚΕ + 16 η Δημοκρατική Συμπαράταξη +10 Το Ποτάμι + 1 ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης), ενώ η Χρυσή Αυγή μέχρι στιγμή δεν έχει πάρει επίσημη θέση και κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Στην κυβέρνηση πάντως ελπίζουν στις ψήφους του ΚΚΕ. Γιατί, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων θα βρεθούν πολύ κοντά στις 200 έδρες αν κερδίσουν εκτός της Χρυσής Αυγής και τις ψήφους του ΚΚΕ, ενώ , επίσης, ελπίζουν πως κάποιοι από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα σπάσουν τις επίσημες γραμμές των κομμάτων τους και θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.
Όλα τα σενάρια εδράζονται πάνω στο ερώτημα εάν ο νόμος θα εξασφαλίσει 200 θετικές ψήφους επί της αρχής αλλά το παιχνίδι μπορεί να κριθεί στα άρθρα!
Μάλιστα, για να είναι πιο ελκυστική η κυβερνητική πρόταση, μέσα στο νόμου που παρουσιάστηκε προς διαβούλευση, υπάρχει διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου που ορίζει ότι εφόσον ένα άρθρο εξασφαλίσει την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών τότε η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εκλογές.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η ισχύς των άρθρων 2 και 3 ( δηλαδή η κατάργηση του εκλογικού μπόνους) θα αρχίσει από τις επόμενες εκλογές εάν η υπερψήφισή τους γίνει από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Δηλαδή, εάν τα εν λόγω άρθρα συγκεντρώσουν 200 ψήφους, τότε η απλή αναλογική, τίθεται σε ισχύ από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, χωρίς να απαιτείται η υπερψήφιση του νόμου επί της αρχής από 200