Δέκα ημέρες μετά το Brexit που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η μάχη Βορρά – Νότου φαίνεται να κλιμακώνεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δέχεται σχεδόν καθημερινα πυρά από τον Σόιμπλε για τη στάση της, θα δώσει την Τρίτη, προθεσμία τριών εβδομάδων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους και ν’ αποφύγουν οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που είναι γνώστης των εξελίξεων, στο Reuters.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως «προσωρινός συμβιβασμός» μεταξύ των χωρών που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία όπως η Γερμανία και άλλων χωρών όπως η Ιταλία, που πιέζουν για μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία, αλλά και την καλλιέργεια του κλίματος αντιευρωπαϊσμού.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από μερικές ημέρες επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ: «Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε στο Βερολίνο σε συζήτηση στρoγγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.
«Αλληλλεγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, «δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός. Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ.» είπε ο Σόιμπλε.
To Βερολίνο έστειλε μήνυμα και στον Ρέντσι για το θέμα των κόκκινων δανείων: Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τους ιταλικούς ισχυρισμούς περί «εκτάκτων συνθηκών» και ζητά να εφαρμοστούν οι κανονισμοί για «εσωτερική στήριξη» των ιδρυμάτων δηλαδή bail-in.
Ποιες κυρώσεις προβλέπονται
Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.
Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).
Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.
Ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τον Μάιο να αναβάλουν για την 5η Ιουλίου την απόφασή τους για την επιβολή κυρώσεων ή μη στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει διχασμένη για το ζήτημα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.
Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται κατόπιν να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο συμβούλιο τους στις Βρυξέλλες που αναμένεται να συγκληθεί την 12η Ιουλίου.
Στο στόχαστρο και η Γαλλία
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε εξάλλου ότι η Γαλλία πρέπει να εκπληρώσει απόλυτα τους στόχους της το 2017.
«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το επόμενο έτος», είπε.
Παρά τις υποσχέσεις της, η Γαλλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να μειώσει κάτω από 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμά της και έχει εξασφαλίσει πολλές περιόδους χάριτος, με το 2017 να θεωρείται η καταληκτική προθεσμία.