Σε μία κρίσιμη για την Ελλάδα χρονική περίοδο καθώς εκκρεμεί η συζήτηση για το χρέος, η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στη Βαρσοβία στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Από χθες, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γιατί όπως εξηγούσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταφέρει μέσα σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα, «χρόνος ρεκόρ», να πραγματοποιήσει «ένα τόσο κρίσιμο γύρο επαφών με τους τρεις μεγαλύτερους ηγέτες του κόσμου, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε συζητήσει στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, επισφραγίζοντας μία στρατηγικής σημασίας συνεργασίας για τη χώρα μας, ενώ ήταν τέλη Μαΐου όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σε Αθήνα και Άγιον Ορος.
Γεμάτη η ατζέντα
Αλέξης Τσίπρας και Μπάρακ Ομπάμα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μιλήσουν για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων. Στην ατζέντα βρίσκονται: η επόμενη μέρα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, το μεταναστευτικό, η Ουκρανία και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα παραπάνω πάντως, είναι θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και όχι μόνο Ελληνικού και Ευρωπαϊκού.
Τα μηνύματα Τσίπρα για Χρέος και Πρόγραμμα
Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχουν τα μηνύματα που αναμένεται να ανταλλάξουν για την ελληνική κρίση, την πορεία του Προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Και φυσικά μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, είναι το θέμα της ρύθμισης του Χρέους για την οποία η Αμερικανική πλευρά και το ΔΝΤ έχουν στείλει θετικά μηνύματα, χωρίς ωστόσο ως τώρα να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο.
Το παρασκήνιο του ραντεβού
Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής ενόψει της Συνόδου ήταν εντατική και προηγήθηκε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο εξωτερικών, παρουσία συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου. Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Πέμπτης διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού δέχτηκε τηλεφώνημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ ζητήθηκε το «ραντεβού» και κατόπιν συνεννοήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές οριστικοποιήθηκε.