Πριν από μερικές ημέρες, η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Τερέζα Μέι ότι «οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Λονδίνου δεν θα αρχίσουν πριν από το τέλος του 2016».
Φανερά ενοχλημένη τόνισε πως δεν θέλει να πει κάτι ενώ πρόσθεσε ότι θα περιμένει οι Βρετανοί Συντηρητικοί να εκλέξουν το νέο τους ηγέτη.
Όταν γίνει κάτι τέτοιο, η Καγκελάριος της Γερμανίας -κατά πάσα πιθανότητα- θα κληθεί να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην πολιτική της καριέρα τη «δίδυμη» αδερφή της, Τερέζα Μέι, το προφίλ της οποίας θυμίζει… επικίνδυνα την Μέρκελ.
Κοινά χαρακτηριστικά στην πολιτική, κοινή στάση ζωής
Αμφότερες γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ανατολική Γερμανία το 1954 και Ίστμπουρν το 1956… Δύο περιοχές τόσο διαφορετικές, οι οποίες έμελλαν να βγάλουν δύο από τις πιο πετυχημένες γυναίκες πολιτικούς της εποχής μας.
Σταθερές στις αποφάσεις τους, εργατικές και ψύχραιμες με ακέραιη προσωπικότητα, μπορούν να αντιμετωπίσουν με απόλυτη επιτυχία το ανδρικό φύλο, το οποίο παραδοσιακά επικρατεί στα πολιτικά πράγματα μιας χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραμονή της Μέι στο Υπουργείο Εσωτερικών για έξι ολόκληρα χρόνια.
Κοινά στοιχεία δεν παρουσιάζονται μόνο στις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Το γεγονός ότι και οι δύο είναι κόρες παπά είναι ακόμη ένα κοινό σημείο αναφοράς… Επιπροσθέτως και οι δύο είναι παντρεμένες, καμία όμως δεν έχει φέρει στον κόσμο κάποιο παιδί, δείγμα -ίσως- της επιθυμίας τους για μεγάλη καριέρα στην πολιτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, ο βρετανικός Τύπος συνέκρινε την Μέι με την… “Σιδηρά Κυρία” Μάργκαρετ Θάτσερ. Ωστόσο μετά τις νίκες της Βρετανίδας στην κούρσα διαδοχής του Κάμερον, οι συγκρίσεις αυτές άλλαξαν… Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα άρθρο των Financial Times, οι οποίοι πλέον προτιμούν να αναφέρονται στις ομοιότητες που παρουσιάζει η Μέι με την Μέρκελ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το βασικό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ο πραγματισμός. Το γεγονός ότι δεν έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και διαθέτουν και μια σκληρή πλευρά που απαιτείται στη συγκεκριμένη δουλειά».
Το κατάλληλο timing και οι… έξυπνες κινήσεις, κοινός παρανομαστής για να φτάσουν στην κορυφή αμφότερες
Η πολιτική καριέρα της Μέρκελ πήρε την ανιούσα όταν εισχώρησε στο μεγαλύτερο κόμμα της Δυτικής Γερμανίας, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Μέντοράς της ήταν ο ηγέτης των CDU, Χέλμουτ Κολ. Ήταν τόσο καλή η σχέση τους που ο Κολ την αποκαλούσε «κοριτσάκι» του. Όλα αυτά ανατράπηκαν, αφού όταν τα σκάνδαλα άρχισαν να ταλανίζουν τον Κολ, η Μέρκελ όχι απλά δεν στάθηκε στο πλευρό του, αλλά ζήτησε και την παραίτησή του, αρθρογραφώντας εναντίον του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εξελέγη ως νέος πρόεδρος του CDU και έγινε η πρώτη γυναίκα ηγέτης ενός μεγάλου γερμανικού πολιτικού κόμματος.
«Ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πάντα γι ‘αυτήν είναι ότι είναι πραγματικά αδίστακτη» είχε υπογραμμίσει ο πρώην επικεφαλής προσωπικού του πρωθυπουργού Τζόναθαν Πάουελ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον αντίποδα, η καριέρα της Μέι θα εκτοξευτεί πιθανότατα σε λίγους μήνες, όταν θα πάρει τη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας. H μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών στο Νησί κράτησε διακριτική στάση κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επικράτησή της στον πρώτο και δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του διαδόχου του απερχόμενου πρωθυπουργού, με 165 και 199 ψήφους αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, «η Τερέζα Μέι ελίχθηκε με έξυπνο τρόπο αφήνοντας τα γεγονότα να εξελιχθούν. Η στάση της ήταν συγκρατημένη, στάση που συνετέλεσε στο να αποφευχθεί η απομόνωσή της από ομάδες των Τόρις που τάσσονταν υπέρ του Brexit».
Το μόνο σίγουρο είναι πως η… πολιτική σύγκρουση των δύο γυναικών -σε περίπτωση που εκλεγεί η Μέι- θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τις κάκιστες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή το Brexit. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε..