Επιμένουν οι Βόρειοι σε bail-in για τις ιταλικές τράπεζες
Γενικότερη αμηχανία με το γερμανικό λόμπι, όμως, του Eurogroup να κινείται σε “τιμωρητική” γραμμή έναντι της Ισπανίας και Πορτογαλίας και να ζητά κυρώσεις για τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μπορεί ο Πορτογάλος υπουργός να προσπάθησε να “σπάσει τον πάγο” αφού εμφανίστηκε με το κασκόλ της πρωταθλήτριας του Euro 2016, οι συνάδελφοί του, όμως, από τον Βορρά κινήθηκαν σε αυστηρούς τόνους στη γραμμή που έχει χαράξει το Βερολίνο. Και η απειλή των κυρώσεων ήταν παρούσα.
Το ίδιο κλίμα επικράτησε και για την Ιταλία αφού το bail-in των ιταλικών τραπεζών είναι πάνω στο τραπέζι αν και δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις.
Επί της ουσίας, παρά το Brexit και τις συστάσεις Ομπάμα για χαλάρωση της δημοσιονομικής μέγγενης και ανάπτυξη, στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευωζώνης επικράτησε η «σκληρή» τάση με αποτέλεσμα να στείλουν στο Ecofin που συνέρχεται αύριο Τρίτη (οι υπουργοί Οικονομικών όλης της ΕΕ) το ερώτημα για κυρώσεις στις Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω υπερβάσεων του ορίου του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, στα ελλείμματά τους.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας να μπήκε στη συνεδρίαση χαρούμενος και με το κασκόλ της εθνικής του ομάδας, πανηγυρίζοντας το Euro2016, μπορεί να είχε την στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και – χλιαρά – των ΥΠΟΙΚ Γαλλίας και Ιταλίας, όμως δεν κατάφερε να «κάμψει» την σκληρή γραμμή της Κομισιόν για αποκλίσεις στα ελλείμματα της χώρας του και της Ισπανίας.
Τον τόνο της “άλλης πλευράς” έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνεπικουρούμενος από τον Γάλλο και Ιταλό συνάδελφό του, που στήριξαν την Ισπανία και την Πορτογαλία. Για την Ελλάδα, άλλωστε, είναι μία καλή ευκαιρία να θέσει ζήτημα γενικότερης χαλάρωσης, όταν η ίδια μετά από εξαετή υπερπροσπάθεια μπορεί να έχει ρίξει τα ελλείμματα, βλέπει, όμως, εντονότατα, τις συνέπειες της ύφεσης και της πτωχοποίησης.
Οι 19 υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία λόγω των ελλειμμάτων τους, επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στήριξε την Κομισιόν. Οπως είπε υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin της Τρίτης (12 Ιουλίου) αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε πάντως ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» υποστηρίζοντας πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.
Τσακαλώτος: Λάθος οι κυρώσεις
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή. Οπως είπε κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.
Με την άποψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνέκλιναν στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία, χωρίς ωστόσο να εκφράσουν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.