Πέντε ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές συμμετέχουν, από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου, στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, από τα μακροβιότερα Φεστιβάλ με επίκεντρο το σινεμά του δημιουργού και κύριο στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων.
Οι ελληνικές υποψηφιότητες για τις Λεοπαρδάλεις – το διαχρονικό σύμβολο του Φεστιβάλ- καθώς και για επιπλέον βραβεία, όλες σε παγκόσμια πρεμιέρα, είναι οι ταινίες:
«Άφτερλωβ» (Afterlov) του Στέργιου Πάσχου, στο διαγωνιστικό τμήμα νέων σκηνοθετών, η ελληνοβουλαγρική συμπαραγωγή «Slava» (Glory) των Kristina Grozeva και Petar Valchanov, στο διεθνές διαγωνιστικό, η μικρού μήκους «Αλεπού», της Ζακλίν Λέντζου, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών Μικρού Μήκους, όπως και η «Manodopera», του Λουκιανού Μοσχονά.
«Άφτερλωβ», Χάρης Φραγκούλης και Ηρώ Μπέζου.
Εκτός από τις διαγωνιζόμενες, στο επίσημο πρόγραμμα και στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας του Λοκάρνο και στο τμήμα «Locarno Filmmakers Academy» συμμετέχει η ταινία μικρού μήκους «Flowers and Bottoms» του Χρήστου Μασσαλά.
Σκηνή από την μικρού μήκους «Αλεπού», της Ζακλίν Λέντζου.
Οι ταινίες
H πρώτη μεγάλου μήκους του Στέργιου Πάσχου, «Άφτερλωβ», είναι μια κωμική, συγκινητική και καυστική µεταερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν. Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου, υποδύονται τους ήρωες του ζευγαριού που προσπαθεί να βρει δρόμους επικοινωνίας. Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρείας Marni Films, Faliro House και της ΕΡΤ.
Η «Slava» των Kristina Grozeva και Petar Valchanov, είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους των δύο σκηνοθετών, μετά το βραβευμένο τους «Το μάθημα» που έφτασε να διεκδικεί ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού το ευρωπαϊκό βραβείο Lux.
«Slava» (Glory) των Kristina Grozeva και Petar Valchanov.
Στην υπόθεση της ταινίας, ένας εργάτης σιδηροδρόμων, βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις γραμμές του τρένου. Αποφασίζει να επιστρέψει όλο το ποσό στην αστυνομία και το κράτος τον επιβραβεύει με ένα καινούργιο ρολόι χειρός, το οποίο πολύ σύντομα χαλάει. Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Μεταφορών, χάνει το παλιό ρολόι του Πετρώφ, ένα οικογενειακό κειμήλιο, και εκεί ξεκινάει ο απεγνωσμένος αγώνας του πρωταγωνιστή να ανακτήσει το ρολόι και την αξιοπρέπειά του. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας και Βουλγαρίας (Abraxas Film – Βουλγαρία, Graal Films – Ελλάδα, Screening Emotions, Aporia Films, Red Carpet – Βουλγαρία).
«Άφτερλωβ» (Afterlov) του Στέργιου Πάσχου.
Στην μικρού μήκους «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, η σκηνοθέτιδα επικεντρώνεται στο θέμα της ενηλικίωσης και της απώλειας μέσα στην οικογένεια. Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεχθεί για το Berlinale Short Film Station. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε και την τελευταία της ταινία μικρού μήκους Hiwa, ενώ συνεργάζεται με την εταιρεία Blonde S.A. και για την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους «Σελήνη 66», που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.
Σκηνή από την ταινία «Manodopera» του Λουκιανού Μοσχονά.
Στην ελληνογαλλική μικρού μήκους συμπαραγωγή «Manodopera» του Λουκιανού Μοσχονά, δύο νεαροί ανακαινίζουν ένα διαμέρισμα του ισογείου και στην ταράτσα μαζί με τους φίλους τους αναθεωρούν τον κόσμο. Πρόκειται για την τρίτη μικρού μήκους ταινία του Ελληνογάλλου δημιουργού, στην οποία θα βασιστεί και η πρώτη του μεγάλου μήκους με τίτλο «Ούτε θεός, ούτε αφέντης», ένα λοξό και ταξικό μελόδραμα, ατέλειωτων γκρεμισμάτων και ανακαίνισης, σε ένα αθηναϊκό διαμέρισμα.
Τέλος, η μικρού μήκους σουρεαλιστική ταινία «Flowers and Bottoms» του Χρήστου Μασσαλά, μια σειρά από «νεκρές φύσεις», θραύσματα της καθημερινότητας, συνθέτει μια σατιρική αφήγηση για την επιθυμία και την απώλεια.
Φωτογραφία από την ταινία μικρού μήκους «Flowers and Bottoms» του Χρήστου Μασσαλά.
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 46ο Φεστιβάλ του Τάμπερε και συνεχίζει μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε διεθνή Φεστιβάλ.