Κίνητρα και εκπτώσεις ιδιαίτερα σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού ώστε να δηλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα δίνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στο σχέδιο νόμου, τα βασικά σημεία του οποίου δημοσιεύονται στο Εθνος, και το οποίο θα δοθεί τον Αύγουστο σε διαβούλευση προβλέπει αρκετά μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού, σημαντική μείωση του παράβολου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων αλλά και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος.
Επιπλέον θα επιχειρηθεί να δοθεί οριστική λύση για τα οικήματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, αυτά δηλαδή που έχουν υπερβάσεις του συντελεστή δόμησης πάνω από 40% και για τα οποία υπάρχει αναστολή κατεδάφισης για τριάντα χρόνια, εφόσον όμως έχει πληρωθεί το παράβολο και το πρόστιμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προχωρήσει η αγορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης. Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που συμπεριλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου, είναι:
Μείωση του παράβολου ύψους 500 ευρώ που ισχύει σήμερα για ένταξη στη ρύθμιση και το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει και τις 2.000 ευρώ.
Αύξηση των μηνιαίων δόσεων για την πληρωμή του προστίμου, οι οποίες σήμερα είναι εξήντα
Μειωμένα πρόστιμα με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και τα οποία θα αφορούν σε μακροχρόνια άνεργους, άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, πολύτεκνους αλλά και ιδιοκτήτες, των οποίων το προς τακτοποίηση ακίνητο αποτελεί το μόνο που έχουν στην κατοχή τους βάσει της δήλωσης του Ε9.
Πάντως και σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν τετραγωνικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, θα πάψει να είναι οριζόντια, καθώς στόχος του υπουργείου είναι η πρόληψη και όχι η τιμωρία. Αλλωστε για αυτό το λόγο για τον καθορισμό των προστίμων θα λαμβάνεται υπόψη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αυθαιρεσίας.
Πηγή: Εθνος