Σε μία από τις πρώτες πράξεις της ως Πρωθυπουργός, η Τερέζα Μέι έκλεισε το εθνικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ανέθεσε την πολιτική για την κλιματική αλλαγή στο νεοσύστατο υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την προαγωγή της Άντρεα Λίντσομ, μίας σκεπτικίστριας του κλίματος με δεσμούς με τη βιομηχανία, από το αντίστοιχο αξίωμα του υφυπουργού στο παλιό υπουργείο, σε υπουργό Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.
Αρκετοί επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι και εκλεγμένοι αξιωματούχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη νέα τροπή της κλιματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και δεν πρέπει να είναι δευτερεύουσας σημασίας για την κυβέρνηση», δήλωσε η Κάρολαϊν Λούκας, βουλευτής του Κόμματος Πρασίνων.
Η νεοδιορισθείσα Υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας , Άντρεα Λίντσομ.
Εξάλλου, οι πρόσφατες αποφάσεις για την κλιματική πολιτική «δείχνουν έλλειψη κατανόησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Greenpeace, Τζον Σώβεν.
«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα βασικό παγκόσμιο ρόλο στην περιβαλλοντική δράση, χρειαζόμαστε επειγόντως διαβεβαίωση από τη νέα κυβέρνηση ότι η πρόοδος που σημειώσαμε με κόπο σχετικά με τους κλιματικούς στόχους και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την προστασία της άγριας ζωής, δεν θα παραγκωνιστεί ή εγκαταλειφθεί στις διαπραγματεύσεις του Brexit», πρόσθεσε ο Σώβεν.
Η αλλαγή ρότας της κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με πρόσφατες αποφάσεις, όπως το 2008, όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο για τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης μία από τις 178 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το περασμένο έτος, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.